Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Heikoimpien ahdingosta on turha syyttää kokoomusta

Kaupunginvaltuutettu Helena Marttala (sd.) kirjoittaa Länsiväylässä 3.12 2022, että ei halua veroalea huono-osaisten kustannuksella. Marttala syyttää kokoomusta siitä, että se haluaa eriarvoistaa yhteiskuntaa ja ajaa yhteiskunnan heikoimmat ahdinkoon. Tämä ei todellakaan pidä paikkansa.

Suomi on todella korkean veroasteen maa. Erityisesti tuloverotus on kireää, rajaverot ylikireitä, ja tämän lisäksi meillä on raippaverot palkansaajille ja eläkeläisille.

Tuloveroa on alkuun laskettava Ruotsin tasolle. Tämä tarkoittaa neljää viittä prosenttiyksikköä. Yhden prosenttiyksikön alennuksen fiskaalinen arvo on 600 miljoona euroa. Tämän uudistuksen arvo on siis 2,5–3 miljardia euroa.

Rajavero on ylikireää. Jos tienaa 3 000 tai 4 000 euroa ja saa 100 euron palkankorotuksen, rajavero on 47 prosenttia, jonka päälle tulee 9–10 prosenttia erilaisia palkansaajan sosiaaliturvamaksuja. Alle puolet siis jää käteen. Eihän tämä ole kannustavaa.

Vuonna 2012 tuli tilapäiseksi tarkoitettu raippavero, ylimääräinen 5,85 prosenttia eläketulolle, joka ylittää 47 000 euroa vuodessa. Palkansaajalle, jonka vuositulo ylittää 82 900, raippavero on 2 prosenttia. Nämä kateusverot on poistettava.

Kuka Suomessa maksaa tuloverot ja rahoittaa hyvinvointiyhteiskunnan? Yli 55 000 euroa vuodessa tienaavat ovat 14,2 prosenttia kaikista maksajista mutta maksavat 37 prosenttia kaikista veroista.

Yli 35 000 euroa vuodessa tienaavat ovat 38,2 prosenttia kaikista maksajista mutta maksavat 71 prosenttia kaikista veroista.

Jos katsotaan valtionverotusta, yli 55 000 euroa vuodessa tienaavat ovat 14,2 prosenttia kaikista maksajista mutta maksavat 75–80 prosenttia valtionveroista.

Minun kokoomukseni ja minä haluamme alentaa veroja sen takia, että ahkerat työssäkäyvät ihmiset sekä eläkeläiset saisivat pitää enemmän omista tuloistaan. On aika uudistaa hyvinvointiyhteiskuntaa sellaiseksi, mitä pystymme rahoittamaan. Nykyistä pidetään yllä velalla.

Meidän on nostettava työllisyysastetta. Kaikkien työkykyisten ja työikäisten kansalaisten on elätettävä itsensä työnteolla, kuten Ruotsin demaripuheenjohtaja linjasi ollessaan pääministeri. Se vähentää sosiaaliturvan tarvetta. Nykyistä pidetään yllä velalla.

Suomessa on todella pienet tuloerot. Heikoista pidetään aina huolta. Siitä on turhaa syyttää kokoomusta.

Sture Fjäder

kauppatieteen maisteri (kok.)

Espoo