Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Polkupyöräpaja voisi ehkäistä lasten ja nuorten syrjäytymistä

Lasten ja nuorten syrjäytymisen tuomista ongelmista puhutaan päivittäin. Käytännön toimet vain tuntuvat vähäisiltä. Toimenpiteitä tarvitaan monille erilaisille alueille.

Tässä olisi yksi täysin valmis ehdotus: peruskouluikäisille suunnattu polkupyöräpaja, jonne ala-asteikäisistä alkaen saisi tulla korjaamaan polkupyöriään ja potkulautojaan.

Monessa perheessä saattaa puuttua opastaja jopa ihan vain ruuvin kiinnittämiseen, renkaiden vaihdosta tai valojen korjaamisesta puhumattakaan. Tällainen paja kehittäisi teknisiä taitoja.

Jos paja saisi lahjoituksena vanhoja polkupyöriä, joita lapset saisivat itse kunnostaa saaden sen sitten ilmaiseksi itselleen tai sisaruksilleen, niin moni muutoin ilman pyörää jäänyt pääsisikin pyöräilevien kavereiden mukaan.

Laajemmin ajateltuna kerho voisi ottaa lahjoituksena myös tietokoneita, stereoita ja puhelimia, joita myös saisi kunnostaa itselleen. Näin vähävaraisetkin lapset saisivat samoja laitteita käyttöönsä kuin monilla muillakin näkevät olevan.

Lisäksi kerhotoiminta tarjoaisi paikan, jossa oleskella muiden kanssa teknisen harrastuksen parissa. Nämä taidot ovat joka päivä hyödyksi ja saattavat ohjata jopa ammatinvalintaan sen ajan koittaessa.

Ehdotin Espoon kaupungille tätä toimintaa ja tarjouduin itse toiminnan käynnistäjäksi ja ohjaajaksikin, ettei jää ainakaan siitä kiinni, mutta he ehdottivat yhdistyksen perustamista tähän toimintaan. Tämäkin ehdotus sitten kaatuikin siihen, koska yhdistyksen varojen hankinta veisi kaiken ajan ja voimat, eikä tilojakaan saisi ylläpidettyä ilman varmuutta vuokrarahojen saannista.

Jari Debner

Espoo