Päivystysten henkilöstöpulaa lähdetään ratkomaan kolmella käytännön toimella, jotka Husin ja pääkaupunkiseudun sote-johto päättivät viime viikon kriisikokouksessa.
Viime aikoina on puhuttu paljon vanhusten hoitopaikkojen pätevyysvaatimuksista. Kaikkia vapaita paikkoja ei ole voitu täyttää, koska hoitopaikkoihin ei ole riittänyt tarpeeksi pätevyysvaatimukset täyttävää henkilökuntaa. Tällä hallituskaudella hoitajamitoitus kirjattiin lakiin. Tällä hetkellä se on 0,55 ja nousee 0,7:ään vuonna 2023. Tilanne tulee siis entisestään hankaloitumaan. Pätevyysvaatimusten mahdollisesta muuttamisesta ei kuitenkaan kriisikokouksessa keskusteltu.
Sote-kaaokseen ei ole varaa, se on jo nyt liian lähellä.
On hyvä, että Hus ja pääkaupunkiseutu pyrkivät reagoimaan vakavaan tilanteeseen, mutta pelkäänpä, että tammikuussa ei voida puhua enää kriisistä vaan kaaoksesta.
Hoitajamitoituksen ja Apotti-sotkujen lisäksi päälle iskee 1.1. sote-uudistus, kun uudet hyvinvointialueet aloittavat todenteolla toimintansa, vaikka palvelut ovat valmiiksi kriisissä ja osalla sote-alueista esimerkiksi it-järjestelmät ovat edelleen täysin vaiheessa. On siis todennäköistä, että jo valmiiksi sekaisin oleva ala on umpisolmussa ja potilasturvallisuus vakavasti uhattuna vuodenvaihteen jälkeen.
Tammikuussa ei siis todellakaan kannata sairastua tai loukata itseään – valitettavasti se ei kuitenkaan aina ole itsestä kiinni. Sääliksi käy jo valmiiksi kuormittunutta sote-henkilöstöä, joka tätäkin sotkua joutuu selvittämään ja samalla huolehtimaan parhaansa mukaan potilaista.
On myös todennäköistä, että keskellä sekasotkua työskentelevä, aliresurssoitu ja potilasturvasta huolehtiva sote-henkilöstö tai ainakin osa siitä kohtaa tammikuussa myös palkanmaksuun liittyviä ongelmia, kun järjestelmät siirtyvät ja muuttuvat. Motivaatio on varmasti huipussaan, jos inflaation jyllätessä jää vielä ilman palkkaa, se tulee väärin tai myöhässä.
On tärkeää seurata, miten tammikuu sujuu. Jos ja kun ongelmia ilmenee, on niihin tartuttava viipymättä. Tarvittaessa tahtotilaa myös sote-uudistuksen korjaamiseen pitää poliitikoilta löytyä nopeasti. Sote-kaaokseen ei ole varaa, se on jo nyt liian lähellä.