Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus ei toteudu hallituksen talouspolitiikassa

Nykyisellä velkapolitiikalla julkinen talous on ajautumassa kohti haaksirikkoa. Näin totesi Valtiontalouden tutkimuslaitos lausunnossaan hallituksen budjettiesityksestä. Myös Talouspolitiikan arviointineuvosto, valtiovarainministeriö, Suomen Pankki, Valtiontalouden tarkastusvirasto, Euroopan keskuspankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto ovat antaneet hallitukselle huomautuksen joko velan taittavan suunnitelman puutteesta tai hintojen nousua kiihdyttävästä velkaelvytyksestä. Kehityskulku on kestämätön.

Jatkuvan velkaantumisen salliminen tarkoittaa hyvinvointipalveluiden tietoista alasajoa. Mitä enemmän velkaa paisutetaan nyt, sitä enemmän leikataan lastemme ja lastenlastemme hyvinvoinnista tulevaisuudessa. Hallituksen talouspolitiikka ajaa kotitaloudet ahtaalle myös lyhyemmällä aikavälillä. Yli kahdeksan miljardia alijäämäinen budjetti kiihdyttää hintojen nousua, mikä taas nakertaa kotitalouksien ostovoimaa.

Kokoomus julkaisi viime viikolla oman vaihtoehtonsa tulevan vuoden budjetiksi. Vähentäisimme velkaantumista yli miljardilla vuodessa, siirtäisimme verotuksen painopistettä työstä haittoihin sekä toteuttaisimme kunnianhimoiset kasvu- ja työllisyysreformit. Vain talouden kasvu voi pelastaa hyvinvointipalvelut, minkä vuoksi Suomeen tarvitaan kipeästi investointeja ja työtä. Vastuullisella julkisen talouden hoidolla emme elä kädet tulevien sukupolvien taskuilla vaan turvaamme hyvinvointiyhteiskunnan palvelut ja pidämme kaikista huolta.

Siksi on aika laittaa menoja tärkeysjärjestykseen, kuten jokainen tekee omassakin taloudessaan. Politiikassa on kyse arvovalinnoista ja resurssit ovat aina rajallisia, mutta hallitus ei ole kyennyt priorisoimaan – kaikki vastoinkäymiset on hoidettu velkarahalla. Pandemia tai Venäjän hyökkäyssota eivät selitä yli kymmenen miljardin euron uusia hankemenoja. Rajallisten resurssien maailmassa vähemmän tärkeistä menoista on tingittävä, kun eteen tulee rokotteiden tai puolustusmateriaalihankintojen tapaisia välttämättömiä menoja.

Kokoomuksen vaihtoehtobudjetissa menoja säästetään lähes kahden miljardin edestä, josta 600 miljoonaa ohjataan kasvupanostuksiin ja hyvinvointipalveluiden vahvistamiseen. Säästöjä saataisiin esimerkiksi työllisyysreformista, asumistukiuudistuksesta ja rahapelaamisen lisenssijärjestelmästä. Kokoomus ei säästäisi palveluista, vaan päinvastoin, lisäisimme rahoja esimerkiksi peruskoulutukseen, varhaiskasvatukseen ja vanhustenhoitoon. Niin ikään tinkiä ei voi turvallisuudesta, poliisin tai oikeuslaitoksen resursseista. Valintojen tekeminen mahdollistaa tärkeisiin asioihin panostamisen.

On meidän kaikkien tehtävä tehdä ja vaatia sellaisia valintoja, jotka säilyttävät nuorten toivon omaan tulevaisuuteensa. Julkisen talouden vastuullinen hoito on yksi niistä. Sukupolvien välistä oikeudenmukaisuutta rakennetaan esittämällä konkreettisia askeleita kohti tasapainoisempaa talouspolitiikkaa ja toteuttamalla ne.

Pihla Keto-Huovinen

kansanedustaja (kok.)

aluesyyttäjä