Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Käyttävätkö liito-oravat ylitystolppia?

Liito-oravien hyppytolpat ovat olleet Länsiväylän varressa Friisilässä nyt nelisen kuukautta (LV 6.9.2022). Onkohan kukaan tehnyt minkäänlaista seurantaa näiden toimivuudesta? Onko yhtään liito-oravaa havaittu käyttämässä tolppia? Luulisi seurannalle olevan tarvetta, koska tolpat ovat nimenomaan kokeilukäytössä ja niiden hintakin oli lähes 200 000 euroa. Eli saadaanko kalliille investoinnille jotain katetta?

Tolppien sijoittelu hieman ihmetyttää, koska niiden kohdalla kummallakaan puolella Länsiväylää ei ole korkeita puita, joista liito-oravien voisi olettaa liitelevän tolppiin tai tolpista. Kaupunki on kertonut istuttaneensa puita, mutta taitaa mennä vielä vuosia tai vuosikymmeniä ennen kuin istutuksista on oikeasti apua. Odotteluaikana ilmeisesti oletetaan liito-oravien kulkevan maata pitikin satoja metrejä päästäkseen kiipeämään tolppaan ja sitten ylittämään Länsiväylän turvallisesti. Mahtavatkohan liito-oravat älytä tämän?

Tulee mieleen, olisiko tolppien toimivuutta kannattanut ensin testata ihan vaikka jollain metsäaukiolla, jossa on valmiina korkeita hyppypuita ja liito-oravia muutenkin liihottelee, eikä rakentaminen olisi ollut kallista. Olisi ainakin saatu helpommin kokemuksia siitä, osaavatko oravat hyödyntää näitä hienoja tolpparakenteita.

Jarkko Lahtinen

Espoo