Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Yritysten kannattaa varautua sähköpulaan

Kauppakamarikyselyssä selvitettiin yritysten varautumista sähkökatkoihin ja niistä aiheutuvien haittojen vaikutuksia yrityksille. Kyselyn mukaan sähkökatkot aiheuttaisivat haittaa 85 prosentille yrityksistä. Yli puolet yrityksistä ei ole varautunut sähkökatkoihin vielä mitenkään.

Sähkökatkot ovat tänä talvena mahdollisia Venäjän sodan aiheuttaman energiakriisin, Olkiluoto 3:n viivästymisen ja Ruotsin tuonnin epävarmuuksien vuoksi. Kaikkien yritysten on nyt tärkeä laatia tai päivittää varautumissuunnitelmat vahinkojen ehkäisemiseksi ja liiketoiminnan jatkuvuuden turvaamiseksi.

Sähkökatko pysäyttää monen yrityksen toiminnan teollisuudesta kauppaan ja palveluihin, joten ne aiheuttavat taloudellisia tappioita. Lisäksi riskinä ovat kone- ja laiterikot, kylmäketjun katkeaminen, varastovahingot ja kiinteistövauriot, jotka voivat tulla hyvin kalliiksi.

Kiertävät sähkökatkot ovat viimesijainen keino varmistaa sähkön riittävyys, kun kaikki muut keinot on käytetty. Varautumisen tueksi viranomaisilta ja sähkönjakelijoilta tarvitaan ajantasaista tilannetietoa ja selvää viestintää sähköpulan uhatessa. Pienikin varoaika on tarpeen.

Sähkökatkoista aiheutuva haitta yrityksille on ilmeinen ja siksi sähköä on nyt säästettävä kaikin keinoin. Energian säästäminen ja käytön ajoittaminen on tänä talvena tehokkain tapa pienentää sähköpulan riskiä ja ehkäistä sähkökatkoja. Myös sähkön hintoihin vastaavat kriisitoimet on suunniteltava niin, että ne eivät lisää sähkön kulutusta. Energiaa säästämällä kaikki yritykset ja kotitaloudet voivat osaltaan auttaa Suomea selviämään talven yli.

Teppo Säkkinen

elinkeino- ja ilmastoasiantuntija

Keskuskauppakamari