Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Tasapainottelua väkimassan ja luonnon välillä

Hiljentyminen, mielenrauha ja off-line ovat helsinkiläiselle Kalle Hellmanille ja monelle muulle syy saapua Espooseen (LV 7.1.). Nuuksion kansallispuisto on eittämättä yksi kirkkaimmista Espoon vetonauloista.

Vuosittainen kävijämäärä on ylittänyt jo 300 000 kävijän rajapyykin. Koronapandemia rajoituksineen lisäsi massojen liikehdintää kansallis- ja luonnonpuistoihin. Kääntöpuolena on kansallispuiston paikoittainen ruuhkautuminen, mikä on tuonut mukanaan myös negatiivisia lieveilmiöitä.

Haasteita koetetaan taklata hoito- ja käyttösuunnitelmalla, jossa pyritään huomioimaan sekä kävijöiden että luonnon ehdot.

Haasteita koetetaan taklata hoito- ja käyttösuunnitelmalla.

Pyöräily on kuumentanut tunteita aiemmin muun muassa Rantaraitilla (LV 8.5.2021) Nyt myös kansallispuistossa kävelevät ovat huolissaan omasta turvallisuudestaan. Varsinkin sähköpyörillä saatetaan ajaa olosuhteisiin nähden liian lujaa. Pyöräilijät ovat yleisesti puolustaneet oikeuksiaan käyttää kaupungin tarjoamia luontokohteita hanakasti. He kaipaavat itselleen kansallispuistoon muun muassa pidempiä reittejä.

Metsähallituksesta vastattiin Länsiväylälle, että kansallispuiston käyttöpaineeseen pyritään vastamaan uusimalla rakenteita ja reittejä. Uudistus pyritään tekemään niin, että se palvelee erityisesti pyöräilijöitä, joilta reittien ulkopuolella polkeminen on kielletty.

On hyvä muistaa, että piakkoin valmistuvalla hoito- ja käyttösuunnitelmalla on toinenkin tärkeä tavoite. Sillä pyritään suojelemaan ja säilyttämään uhanalaista luontoa, eläimiä ja kasvillisuutta.

Siitä syystä luvassa on nyt muun muassa rajoituksia, jotka kieltävät jopa osittain tai kokonaan jalankin kulkemisen.

Yhteisiä huolia ja toiveita kuunnellaan vielä tammikuun puoliväliin asti. Ne voi lähettää osoitteeseen metsa.fi/nuuksiosuunnittelu. Mielipiteistä koostetaan lopullinen ohjelma, jonka ympäristöministeriö hyväksyy. Todennäköisesti kevään 2023 aikana.

Tärkeintä on, että hoitoa ja käyttöä ohjataan suunnitelmallisesti, jotta kansallispuistossa onnistutaan säilyttämään luonnon lisäksi yksi tärkeimmistä ominaisuuksista: mahdollisuus hiljentymiseen ja mielenrauhaan.

heli.koivuniemi@media.fi