Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Ammattilaisille annettava työrauha

Ison Omenan kuolemantapaus on järkyttänyt monia. Ostoskeskuksessa menehtyi 35-vuotias nainen vartijoiden voimankäyttötilanteen yhteydessä. Poliisi jatkaa tapauksen tutkimista. Oikeuslääketieteellisen ruumiinavauksen perusteella syynä ei ollut tukehtuminen. Poliisi ei tiedota kuolinsyystä tarkemmin, sillä kuolemansyyn selvittämistä koskevat tiedot ovat salassa pidettäviä.

Eri asiantuntijat ovat antaneet julkisuudessa lausuntoja muun muassa valvontatallenteista.

Ison Omenan tapaus sattui ajankohtana, jolloin oli tiedossa, että turvallisuusalalla toimivan Avarn Securityn työntekijöitä tutkitaan yli 20 eriasteisesta rikoksesta. Helsingin Sanomien mukaan myös Securitaksen palveluksessa olleilta järjestyksenvalvojilta ja vartijoilta löytyy useita tuomioita väkivaltarikoksista taustaltaan.

Häiriökäyttäytyminen on huolestuttavasti yleistynyt.

Vaikka viikko sitten sattunut tapaus on vakava, siitä ei pidä tehdä pikaisia johtopäätöksiä, jopa puutteellisin tiedoin. Työtehtäviään jatkaville turvallisuusalan ammattilaisille on annettava työrauha, eikä koko alaa pidä leimata tästäkään huolimatta.

Kokonaisuutta on hyvä pohtia laajemmin: minkälaisilla taustoilla alalle työllistytään ja minkälaista tukea työn henkisiin paineisiin tarjotaan. Väärinkäytöksiin on puututtava ajoissa. Se on työnjohdon tehtävä.

Matalapalkka-aloja on jo pitkään vaivannut työvoimapula. Huolestuttavaa on, jos alalle pyrkii kokemattomia tai ammattiin soveltumattomia henkilöitä. Vartijaksi tai järjestyksenvalvojaksi voi päästä vain muutaman kymmenen tunnin koulutuksella, mutta turvallisuusalan perustutkinnon koulutus kestää noin kolme vuotta.

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry:n toimitusjohtaja Veli-Matti Lamppu peräänkuuluttaa tiedotteessa, että tutkintoon johtavia opintoja pitäisi voida jatkaa työssä oppisopimuksella, jos taustalla on vain viikon tai parin kestävä pätevyyskoulutus.

Häiriökäyttäytyminen ja virkavallan vastustaminen, jopa väkivaltainen sellainen, on huolestuttavasti yleistynyt. Se ei katso ikää eikä sukupuolta, eivätkä siihen välttämättä liity päihteet. Hyvä kysymys on, kuinka pitkälle yleistä turvallisuuttamme suojaavan henkilöstöön kohdistuvaa vastustamista pitäisi sallia.

heli.koivuniemi@media.fi