Viime aikojen surulliset tapaukset, kuten järjestystenvalvojien epäily laajasta pahoinpitelykokonaisuudesta sekä Isossa Omenassa tapahtunut kuolemantapaus kiinniottotilanteen yhteydessä, järkyttävät ja herättävät epäluottamusta järjestyksenvalvontaa kohtaan.
Vaikka iso osa toimijoista toimisikin sääntöjen mukaan ja asiallisesti, väärinkäytökset pilaavat alan maineen. Tahojen, joilla on voimankäyttöoikeus, pitäisi olla luotettavia, osaavia ja turvallisuudentunnetta lisääviä, ei päinvastoin. Kysymyksiä herättää myös alan toimijoiden riittävä vastuu ja seuraamukset henkilöstönsä toimista.
Turvallisuuspalveluista vastaavat nykyään aiempaa enemmän yksityisissä ja puolijulkisissa tiloissa alan yritykset. Vartijakoulutusta järjestävät oppilaitosten ja ammatillisten perustutkintojen lisäksi vartiointiyritykset itse. Tällöin koulutuksesta, sen laadusta sekä alalle hakeutuvien soveltuvuudesta vastaa suoraan alan yritys.
Vartijakoulutuksen kirjo on suuri, kolmevuotisesta turvallisuusalan ammattitutkinnoista lyhimmillään 40-tuntiseen pikakoulutukseen. Koulutus pätevöittää toimimaan väliaikaisen vartijan tehtävissä väliaikaisella vartijakortilla. Peruskoulutukseen sisältyy kaikki teoriaosuudesta perusvoimankäyttöön ja ensiapuun. Vartijan jatkokoulutus kestää 80 tuntia.
Tuntimäärät ovat hyvin minimaalisia suhteessa valta-asemaan, jota vartijat käyttävät. Koulutuksen pituuden lisäksi tulisi tarkastella myös koulutuksen sisältöjä. Vartijoiden saama ensiapukoulutus on suppea. Sitä tulisi lisätä, jotta vartijoiden läsnäololla voisi olla yhä enemmän myös positiivista ja turvallisuutta vahvistavaa vaikutusta.
Nykyiset opintomäärät eivät myöskään takaa riittävän laaja-alaista osaamista perus- ja ihmisoikeuskysymyksistä ja niihin liittyvistä virheellisten käytänteiden purusta, kuten etnisestä profiloinnista. Esimerkiksi Helsingin yliopiston Pysäytetyt-tutkimuksen mukaan somalialaistaustaisten vastaajien riski tulla vartijoiden kontrolloimaksi ilman ilmeistä syytä on lähes kymmenkertainen verrattuna valtaväestöön. Myös nuoret kertovat toistuvasti kokevansa vartijat uhkaaviksi.
Oleellista on myös, millaista työkulttuuria sallitaan, millaiset pätevyysvaatimukset erilaisiin tehtäviin asetetaan ja miten hyvin alan valvonta toteutuu. Sisäministeri on pyytänyt selvitystä yksityisestä turvallisuusalasta, sen pohjalta tulee nopeasti valmistella tarvittavat lakimuutokset.
Inka Hopsu
kansanedustaja (vihr.)
Espoo