Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Rattaille ja pyörätuoleille etuajo-oikeus hissiin

Asioidessani yksivuotiaan lapsenlapseni kanssa kauppakeskuksissa, erityisesti Isossa Omenassa ja Ainoassa, tai käyttäessäni metroa Espoossa olen havainnut ällistyttävän ilmiön. Terveet ja hyväkuntoiset ihmiset käyttävät hissiä liukuportaiden sijaan. Tämä johtaa jonoihin, joissa saatetaan noudattaa viidakon lakia. Lastenvaunuilla ja varsinkaan pyörätuolilla ei ole helppoa kiilata hissiin. Olen usein joutunut odottamaan jopa 2–3 hissiä ennen kuin olen päässyt rattailla kyytiin.

Lastenvaunujen kanssa tai pyörätuolissa liikkuvilla ei ole vaihtoehtoja. On odotettava hissiä. Tulisiko luoda järjestelmä, jossa tietyillä ryhmillä olisi etuoikeus käyttää hissiä? Voisivatko kauppakeskustoimijat ottaa ideasta koppia?

Suomessa kunnioitetaan varsin hyvin vammaisille tarkoitettuja parkkipaikkoja. Saaristossa vakituisesti asuvilla on etuajo-oikeus lauttajonoissa. Olisi suotavaa, että kauppakeskusten ja metrojen hissijonoissa vallitsisi samanlainen kulttuuri: ensin pääsevät hissiin ne, joilla ei ole muuta vaihtoehtoa.

Nina af Hällström

kaupunginvaltuutettu (r.)

Espoo