Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Katseet kohti metropolipolitiikkaa

Huhtikuussa lähestyvät eduskuntavaalit, ja kampanjoita käynnistellään. Sapeleitakin jo kalistellaan. Poliittista jännitettä on selkeästi ilmassa. Kiilaa vasemmiston ja oikeiston välille lyödään tehokkaasti. Huoli hallitusneuvotteluiden sujumisesta ja tulevan hallituksen muodostamisesta on aito.

Sdp, vihreät ja vasemmistoliitto ovat jo ilmoittaneet, että hallitusyhteistyö perussuomalaisten kanssa ei ole mahdollista. Katseet kääntyvätkin keskustaan.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko torjui Kirkkonummen vierailullaan leimat, joita puolueelle on yritetty lyödä (LV 14.1.). Se aikoo puheenjohtajansa mukaan pysyä sillanrakentajana eikä aio taipua oikeiston tai vasemmiston kelkkaan.

Poliittisten ristiriitojen varjoon on jäämässä maantieteellinen ulottuvuus. Varsinkin edunvalvonta, jolle soisi enemmän huomiota. Uusimaa on jäänyt perinteisesti etujaan vahvasti puolustavien maakuntien rinnalla heiveröiseen asemaan. Nyt alueellisesta edunvalvontaa on alettu tosissaan herättämään henkiin.

Parhaimmista toteutuksista voisi ottaa mallia.

Helsingin seudun kauppakamarin toimitusjohtaja Pia Pakarinen (kok.) vaati muun muassa metropolipolitiikan saamista hallitusohjelmaan.

Yhtenäinen ja vahva Uusimaa ei jää ainakaan pakkamääristä kiinni. Helsingin ja Uudenmaan paikkamäärät eduskunnassa mahdollistavat muutosten ja tulosten tekemisen.

Vaalikentille suuntaavat ehdokkaat ja erityisesti valituiksi tulleet kansanedustajat ovatkin paljon vartijoita. Äänestäjät voisivat tentata ehdokkaita muun muassa siitä, onko heillä aito tahto puolustaa oman alueensa edunvalvontaa siinä määrin kuin nyt on tarve.

Uudenmaan alueella on veto- ja elinvoimaa, joille soisi nykyistä huomattavasti enemmän näkyvyyttä ja painoarvoa. Itä ja länsikin eroavat toisistaan. Parhaimmista toteutuksista voisi ottaa mallia.

Jos ehdokkaat pystyvät poliittisten erimielisyyksien ja irtopisteiden sijaan osoittamaan, miten he tarttuvat tähän ongelmaan aidosti, äänestäjiä varmasti löytyy.

Länsiväylä seuraa sisarlehtiensä Helsingin Uutisten ja Vantaan Sanomien kanssa metropolipolitiikkaan liittyvää keskustelua. Aiheesta järjestetään myös keskustelutilaisuudet, jossa Länsiväylän toimittaja on paikalla.

heli.koivuniemi@media.fi