Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Jos opettajat ja hoitajat eivät enää jaksa, kuka kasvattaa, hoitaa ja opettaa tulevaisuuden aikuisia?

Varhaiskasvatuksen ongelmista on kirjoitettu runsaasti, ja päätimme kirjoittaa asiasta oman näkemyksemme. Otsikoihin on noussut varhaiskasvatusyksikköjen sijaispula, pätevien työntekijöiden puute, palkkaus, alalta pakeneminen sekä koulutuspaikkojen vähäisyys. Tilanteen vakavuus on tiedostettu, mutta mitä selkeää ja konkreettista asian korjaamiseksi on tehty?

Varhaiskasvatuksen tavoitteena on kehittävä ja oppimista edistävä varhaiskasvatusympäristö, lapsen edun turvaaminen sekä pysyvien vuorovaikutussuhteiden luominen lasten ja henkilöstön välille.

Tavoitteet laadukkaasta varhaiskasvatuksesta eivät kaikkialla toteudu. Varhaiskasvatuksen ammattilaisten tilanne on huolestuttava. Alalla vallitseva toivottomuus nakertaa niin vastavalmistuneita kuin kokeneitakin ammattilaisia. Päivästä toiseen ”selviäminen” ei voi määritellä suomalaista varhaiskasvatusta.

Kuunnellaan varhaiskasvatuksen ammattilaisia siitä, mitä päiväkodeissa tapahtuu! Koulutuksen tulee näkyä työtehtävien hoitamisessa ja palkassa. Palkan tulee vastata työn vaativuutta ja sillä pitää tulla toimeen, Helsingissäkin.

Varhaiskasvatuksen opettajan työ on maailman paras työ, mutta annetaan työntekijöille rauha keskittyä lasten opettamiseen, kasvattamiseen ja hoitamiseen eri hankkeiden sijaan, maksetaan heille koulutuksen arvoinen palkka ja arvostetaan heitä muulloinkin kuin ennen vaaleja.

Mitkä tämän yhteiskunnan arvot ovat? Arvostetaanko lapsia, lapsuutta ja heitä opettavan henkilökunnan hyvinvointia? Vai tuleeko varhaiskasvatuksen opettajien vain ”tehdä vähemmän”, kuten eräs esihenkilö on ohjeistanut?

Mutta mistä karsitaan: leikin tukemisesta, tunnetaitojen, arjen taitojen tai motoristen taitojen opettelusta? Varhaiskasvatusopettajien työmäärä on melkoinen, eikä viikoittainen toiminnan suunnittelu, arviointi tai kehittäminen aina toteudu henkilöstöpulan takia. Jos ”ylimääräistä” henkilökuntaa ei ole, kuka sijaistaa opettajia heidän tehdessään kirjallisia töitä?

Päiväkotiapulaiset olivat aikaisempina vuosina loistava apu arjen askareissa, eli esimerkiksi vaate- ja pyykkihuollossa. Nyt tämän kaiken pitäisi sujua opettajien ja lastenhoitajien työpanoksella samalla, kun he huolehtivat lapsiryhmän ohjauksesta, pedagogiikasta, turvallisuudesta ja siirtymistä paikasta toiseen.

Kukaan ei sano, etteivätkö lastenhoitajat ja opettajat haluaisi tai osaisi hoitaa esimerkiksi lasten vaatteita kuivauskaappiin, mutta se kaikki on poissa lasten kanssa vietetystä ajasta. Mitä resurssien tuhlausta! Myös päiväkodinjohtajien työtaakka on suuri, eikä heillä ole juurikaan aikaa hallinnollisilta töiltään ydintehtäväänsä, pedagogiseen sekä moniammatillisen henkilöstönsä johtamiseen. Osa kirjallisista töistä olisi siirrettävissä sihteereiden hoidettaviksi. Onhan kouluissakin sihteerit.

Jos opettajat ja hoitajat eivät enää jaksa, kuka kasvattaa, hoitaa ja opettaa tulevaisuuden aikuisia?

Salla Mäntyniemi

varhaiskasvatuksen opettaja

Helsinki

Päivi Ilkka

eläkkeellä oleva varhaiskasvatuksen opettaja

Espoo