Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Sodat loppuvat vain sotimalla, varsinkin tämä Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan

Länsiväylässä 11.1.Markku J. Kekäläinen kirjoitti, että erimielisyydet eivät ratkea aseilla. Olen kirjoittajan kanssa täysin eri mieltä, eli sodat loppuvat vain sotimalla, varsinkin tämä Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan.

Kekäläisen logiikan mukaan Natsi-Saksan kanssa olisi pitänyt vain neuvotella ja kompromissi olisi syntynyt? Eikös se syntynyt jo vuonna 1938 Tsekkoslovakian osalta? Itse asiassa Natsi-Saksan käsittely tarjoaa hyvän mallin Ukrainan sodan lopettamiseen; Venäjä on syytä demilitarisoida ja asettaa kansainvälisen kontrollin alle kuten Saksa 1945. Saksalaiset ovat vieläkin niin varovaisia, etteivät uskalla auttaa naapureitaan lähettämällä tankkeja Ukrainan avuksi. Venäjän demilitarisointi puolestaan etenee päivittäin.

Mitä tulee presidentti Kekkoseen, arvostan häntä suuresti valtiomiehenä. Maaliskuussa 1940 eduskunta äänesti rauhansopimuksen hyväksymisestä Neuvostoliiton kanssa ja Kekkonen liki ainoana vaati talvisodan jatkamista. Sodan jälkeen Kekkonen omaksui vastapuolen kieron neuvottelutaktiikan ja ansaitsi Suomelle hyvät Karjalan menetyksen korvausrahat vientikaupoilla. Samalla tavoitteena lienee ollut omakin etu; jos Saimaan kanavan länsipuoli olisi palautunut Suomelle, Kekkosen maatila olisi tullut mukana.

Osmo Sintonen

Espoo, suuntana Ukraina