Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Uimahallihygienia vaikuttaa uimareiden terveyteen

Uimahallien hygienia puhutti Länsiväylässä. Uimapuvun käyttöä saunassa ja peseytymistä suihkussa ennen uintia ei voida valvoa. Pistokoemaisesti näin voisi tehdä. Esimerkiksi Islannissa uimavalvojilla on vuoro valvoa suihkussa käymistä ennen uintia.

Huono hygienia etenkin ruuhka-aikoina aiheuttaa uimahalleissa tarpeen lisätä vedenpuhdistusta ja kloorin syöttöä, jolloin myös uimahallin ilmastoinnilliset olosuhteet usein muuttuvat huonommiksi. Se tarkoittaa niin sanotun klooripatjan kertymistä veden pinnalle halleissa, joissa ilmastointi ei ole tehokasta.

Erityisesti kilpa- ja kuntouimarit hengittävät kemikaalista ilmaa ja kärsivät tästä johtuen mahdollisista astman pahenemisista ja muista allergiaoireista kuten limakalvojen ärsytyksestä ja ihon kuivumisesta.

Olen itse aktiivisesti uintia harrastava, ja valitettavasti huono ilmastointi tuntuu usein tervehtivän jo pukuhuoneessa etenkin uudessa Matinkylän ja uusitussa Leppävaaran uimahalleissa. Näissä halleissa mainitut oireet ovat moninkertaisia verrattuna esimerkiksi Helsingin Mäkelänrinteen ja Espoonlahden uimahalleihin, joissa ilmastointi vaikuttaa selvästi tehokkaammalta. Niiden pukuhuoneissakaan ei haise.

Hygienia on jokaisen asiakkaan velvollisuus. Siksi on tärkeää, että näistä asioista puhutaan.

Marko Lysmä

Mastersuimari

Espoo