Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta | Nälkä ajaa paistopistelapset kauppoihin

Länsiväylä kävi espoolaisen koulun lähettyvillä sijaitsevassa ruokakaupassa Viherlaaksossa ja kysyi asiakkaana olevilta nuorilta, miksi he ovat kesken koulupäivän kaupassa.

Nälkä. Se ajaa nykyajan lapset ja nuoret keksi-, karkki- ja limuhyllyille. Kysyntäpiikki tuntui näkyvän paistopisteellä, jossa on lähinnä rasvasta, valkoisesta vehnästä ja sokeristakin leivottuja herkkuja.

Luvan ostoksille osa oli hankkinut vanhemmiltaan. Koululta sitä ei periaatteessa pitäisi saadakaan, tai opettajat katsovat läpi sormien tiheänä virtana kaupoille suuntaavien nuorten toimintaa.

Ilmiönä kesken koulupäivän ostoksilla käyvät nuoret ei ole uusi. Se herättää kuitenkin monta kysymystä. Riittääkö vanhempien lupa koulun sääntöjen rikkomiseen? Miksi tarjota maksutonta kouluruokaa, jos sitä ei arvosteta? Mitkä vaikutukset paistopistelounailla on lasten terveyteen?

Mitä tapahtuisi, jos kouluruokaa ei enää tarjottaisi?

Entä mitä tapahtuisi, jos kouluruokaa ei enää tarjottaisi? Korona-aikana koulujen eväspussit tekivät kauppansa ja kouluruuan monipuolisuutta jopa kaivattiin. Monelle perheelle maksuton kouluateria on ollut ja on yhä merkittävä tuki arjessa.

Hyvä kysymys on myös, onko koulun alueelta lupa poistua kesken koulupäivän. Jos on, ketä se koskee? Entä jos sääntöä ei noudata? Mitä siitä seuraa?

Säännöt tehdään noudatettavaksi. Jos niitä ei noudateta eikä noudattamista valvota tai siitä ei seuraa sanktiota, säännöt menettävät merkityksensä.

Osaa huolestutti, jäävätkö he kiinni sääntöjen rikkomisesta, jos vastaavat kysymyksiin.

Jotain kertoo ajastamme se, että saavutettuna etuna pidetyllä kouluruualla ei tunnu olevan enää samanlaista, arvopohjaista kaikua. Silti kouluruoka on kestohitti. Se herättää ristiriitaisia tunteita ja keskustelua esimerkiksi vanhempienilloissa.

Luotettavan uutismedian tarkoitus on lisätä ymmärrystä maailmasta. Sen avulla voi turvallisesti rakentaa omaa ajattelua ja arvomaailmaa ja luoda yhteistä tulevaisuuttamme.

Kouluissa ja päiväkodeissa vietetään uutisten viikkoa 30.1–3.2. Tätä lehteä käytetään opetuskäytössä. Sisällön avulla on tarkoitus herättää lasten ja nuorten ajatuksia siitä, millaisena maailma nähdään tänään tai huomenna.

heli.koivuniemi@media.fi