Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kierrätys tulisi mahdollistaa kaikissa kouluissa

Ilmastonmuutosta ajatellessani tulee usein väkisinkin olo, etten voi tehdä asialle yhtään mitään. Tähän voi varmasti moni muukin nuori samaistua. Se ei kuitenkaan ole koko totuus. On pieniä askelia, joita jokainen meistä voi ottaa ympäristön parantamiseksi. Se ei kuitenkaan ole niin helppoa, jos siihen ei ole mahdollisuutta.

On helppoa heittää kaikki roskat sekajätteeseen. Tämä voi olla tapa varsinkin nuorilla ja lapsilla. Ilmastonmuutoksen vuoksi kierrättämisen aloittaminen ja tietoisuuden levittäminen kierrätyksestä lapsille ja nuorille on tärkeää. Asiaa ei helpota yhtään se, että koulujen kierrätysmahdollisuudet ovat heikot. Omassa koulussani on vain sekajätteen- ja paperijätteenkeräysastiat.

Muovijätettä kertyy väkisinkin esimerkiksi eväiden paketoinnin takia. Kouluissa roska heitetään sitten ajattelematta sekajätteeseen, koska muuta ei ole tarjolla. Muovijätteen lajittelu pitäisi mahdollistaa edes koulun oleskelutiloissa. Muovia ei voida lajitella, jos muovinkeräystä ei ole. Muita roskia, kuten lasia, ei keräänny kouluissa paljon, mutta edes muovin lajittelun mahdollistaminen kaikissa kouluissa olisi yksi askel parempaan päin. Lajittelun avulla muovi saisi pidemmän elinkaaren uudessa tarkoituksessa ja ympäristö olisi edes sen muovinpalasen verran puhtaampi.

Toki monissa kouluissa on viime aikoina kiinnitetty enemmän huomiota kierrätykseen, eikä tätä pidä unohtaa. On mahtavaa, että lajitteluun aletaan kiinnittämään enemmän huomiota. Kierrätyksen pitäisi kuitenkin yleistyä vielä niin kouluissa kuin muuallakin, jotta pääsisimme ympäristötavoitteisiin.

Myös tietoisuutta kierrätyksestä ja sen hyödyissä tulisi lisätä. Itse ymmärsin oikeasti sen merkityksen, kun aloitin roskien lajittelun. Monet voivat heittää roskat ajattelematta lähimpään roskikseen, vaikka se ei veisi paljon aikaa lajitella ne oikeaan roskakoriin. Tämä voi johtua siitä, että kierrätyksestä ja sen tärkeydestä ei puhuta tarpeeksi kasvaessa. Jo päiväkodeissa olisi hyvä olla kierrätysmahdollisuudet, jotta lapset oppisivat jo nuorena kierrättämään. Kierrätys perheissä ja kouluissa on tärkeää jo lapsesta saakka, vaikka se olisikin vain tavan kehittämisen vuoksi.

Kierrätys on vain yksi askel ilmastonmuutoksen hyväksi, mutta sekin merkitsee paljon. Mitä enemmän ihmisiä kierrättää, sitä enemmän elintarvikkeet ja tuotteet löytävät parhaan mahdollisen seuraavan askeleen elinkaarellaan. Kierrätys on yksi helpoimmista tavoista tehdä jotain hyvää ympäristölle, eikä se vaadi paljoa. Miksi emme siis voisi mahdollistaa kierrätystä kaikissa kouluissa?

Enni Kulpakko

Espoo