Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Vartijat ajoivat minut pois Lippulaivasta kertomatta perusteluja

Kauppakeskus Isossa Omenassa sattunut väkivaltainen kuolemantapaus on herättänyt keskustelun yksityisten vartiointiliikkeiden toiminnasta Suomessa.

Olin lauantaina (21.1.2023) iltapäivällä Espoonlahdessa sijaitsevassa Kauppakeskus Lippulaivan kirjastossa, jossa sattui välikohtaus minun ja kirjastossa olevien alaikäisten nuorten kanssa. Nuorten epäasiallinen toiminta on ollut jo pitkään kirjaston henkilökunnan tiedossa.

Paikalle tuli vartiointiliike Avarnin henkilökuntaa, joka yritti selvittää ja rauhoittaa tilannetta sanomalla kyseisille nuorille, että he poistuisivat paikalta ja antaisivat minun asioida kirjastossa rauhassa.

Tilanne johti kuitenkin siihen, että koko kauppakeskuksen vartioinnista vastaavat Securitaksen vartijat saapuivat paikalle ja kehottivat minua poistumaan koko kauppakeskuksesta. Olin kirjastossa noin 10 minuuttia. En ollut asioinut muualla kuin kirjastossa. Minun oli tarkoitus käydä kaupoissa.

Kysyin Securitaksen vartioilta, voinko käydä vielä kaupassa, kun poistuin kirjastosta, mutta vartijat eivät tähän suostuneet. Kysyin perusteluja, mutta en saanut vastausta.

Soitin myöhemmin kauppakeskuksen asiakaspalveluun ja sain tietää, että Lippulaivan kirjaston vartioinnista vastaa Avarn ja muusta kauppakeskuksen vartioinnista vastaa Securitas.

Lauantain kokemukseni jälkeen huomasin, kuinka erilaiset vastuut ovat yksityisillä turvallisuusalan toimijoilla yhdenkin kauppakeskuksen sisällä, jossa on myös julkinen palveluntarjoaja eli tässä tapauksessa Espoon kirjastopalvelu.

Lainsäädännön selkeyttäminen ja yksityisten vartiointiliikkeiden toiminnan kokonaisuudistus olisi hyvä kirjata seuraavan hallituksen hallitusohjelmaan.

Rahul Somani

Espoo