Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Ennallistamisasetus ei aiheuta kauhukuvia

Vuodenvaihteessa oli Länsiväylässä aukeaman uutiskokonaisuus, jossa annettiin ymmärtää, että Euroopan komission ennallistamisasetus estäisi kaikki Espoon uudet asuinalueet. Monelle lukijalle jäi varma mielikuva, että siitä seuraisi täällä Espoossa ja monessa muussakin kaupungissa lähes maailmanloppu.

Emme saa unohtaa, että tämän ennallistamisaloitteen perimmäinen tavoite on luontokadon pysäyttäminen, joka myös täällä Espoossa on todellinen ja vakava ongelma. Tuleva jopa koko Eurooppaa koskeva asetus on nykyisten ja tulevien espoolaisten kannalta aivan välttämätön. Se mahdollistaa meille kaikille viihtyisän ja terveellisen ympäristön sekä mahdollisuuden myös tulevaisuudessa nauttia upeasta ja monimuotoisesta espoolaisesta luonnosta.

Nyt on todella tärkeää laittaa jäitä hattuun ja tarkastella asetuksen suuria hyötyjä, jotka ovat paljolti rahassa mittaamattomia, mutta välttämättömiä luonnon ja ihmisten tulevaisuuden kannalta. Nyt esiintyvä valtaisa kielteinen tunnereaktio toistaa analogisesti muutosvastarintaa, joka on säännönmukaisesti liittynyt aina ennenkin perustavanlaatuisiin ympäristöhankkeisiin.

Esimerkkeinä mainittakoon 1900-luvun loppupuolen suuret poliittiset ympäristöteot kuten laulujoutsenen ja Saiman norpan pelastaminen, ympäristöministeriön perustaminen, Natura-direktiivit, uudet kansallispuistot, koskiensuojelulainsäädäntö, lyijyttömään polttoaineeseen siirtyminen jne. Säännönmukaista kaikille on ollut vastustus tahoilta joiden taloudellisia etuja, suunnitelmia tai totuttuja tapoja muutos uhkaa.

Espoon ympäristöyhdistys on kritisoinut voimakkaasti uuden yleiskaavan POKEN mahdollistamaa metsien ja rantojen muuttamista rakennusalueiksi monimuotoisuuden kustannuksella. Unionin asetus puuttuu juuri tähän samaan epäkohtaan ja uskomme, että lapsemme tulevat toteamaan säästyneen luonnon arvon, jota rahan ja kasvun sokaisemat kauhistelijat eivät halua ymmärtää.

Rainer Lahti

DI, Espyyn varapuheenjohtaja