Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Kierrätysmuoti piristää tarjontaa ostoskeskuksissa

Kauppakeskusten suosion hiipumista povattiin koronapandemian aikana. Verkkokaupan puolestaan oletettiin sivaltavan kuolettavan iskun kivijalkoihin.

Muoti- ja urheilukauppa ry julkaisi tuoreimmat tiedot kaupan kehityksestä. Lukujen perusteella muotikauppa kulkee hivenen toiseen suuntaan kuin oletettiin.

Verkosta kenkiä ja vaatteita ostettiin yhteensä 576 miljoonalla eurolla vuonna 2022. Suomen sisäinen verkkokauppa kasvoi 2,4 prosenttia, mutta ulkomainen verkkokauppa supistui 12 prosenttia.

Merkittävää on, että kivijalkakaupan arvo kasvoi 9,1 prosenttia. Miesten vaatteiden kivijalkakauppa ketjumyymälöissä kasvoi jopa 19,2 prosenttia.

Yrittäjät myöntävät taloudellisen riskin ääneen.

Ilahduttavaa on, että kierrätys on jatkanut suosiotaan. Se näkyy tuoreissa luvuissa. Kaupan arvo kasvoi 17 prosentilla.

Nyt kirppikset ja second handit ovat vallanneet ostoskeskuksia (LV 31.10.2022 ja 22.1.2023). Vielä hetki sitten ei olisi tullut mieleen, että yhä useampi ostaa käytettyjä vaatteita ja asusteista yhä useammasta myymälästä kauppakeskuksissa. Kiertotaloudesta on Helsingissä tullut jopa kauppakeskusten vetonauloja. Tietoiset kuluttajat etsivät uniikkia ja tekevät ostoksensa tarkasti ja harkiten. Kopioita ei hyväksytä.

UFFin ja Fidan rinnalle ovat nousseet rytinällä kansainvälinen Beyond Retro, Relove. Lastenvaatekauppa Polarn O. Pyret tarjoaa second handia uusien vaatteiden rinnalla ja Iittala myy vintagea. Helsinkiläinen ilmiö on havaittavissa Espoossakin. Moody Monday ja löysivät tiensä Isoon Omenaan ja Kidia muuttaa Lippulaivasta Ainoaan.

Kauppakeskukset ovat onnistuneet kääntämään uuden ilmiöön puolelleen. Siitäkin huolimatta, että yrittäjät myöntävät ääneen taloudellisen riskin.

Ohitse kulkevassa asiakasvirrassa on potentiaalia. Ostoksille saattavat päätyä muutkin kuin trenditietoiset, pikamuodin ja kertakäyttökulttuurin hylänneet kuluttajat.

Yrittäjät maksavat kuitenkin neliöistään kovan hinnan, joten ostovolyymin on oltavakin valtava. Toivotaan, että yrittäjien rohkeus palkitaan. Second hand -liikkeet tuovat piristävän lisän kauppakeskusten tarjontaan.

heli.koivuniemi@media.fi