Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimitukselta Edes jätevesiviemärit eivät enää riitä

Pääkaupunkiseudun kasvun ongelmista on puhuttu paljon, mutta monelle lienee uutta tietoa, että ne tulevat esiin jo viemäreissäkin. Edes jätevesi ei paikoin enää mahdu osin vuosikymmeniä vanhaan verkostoon.

Tässä lehdessä kerromme, että Espoon ja Helsingin edustalle mereen lasketaan edelleen toistuvasti puhdistamatonta jätevettä.

Suurin syy ovat huonokuntoiset ja kapasiteetiltaan riittämättömät jätevesiviemärit, jotka tulvivat yli varsinkin runsaiden sateiden aikaan.

Valtava korjausvelka tuo paineita nostaa asiakasmaksuja.

Kaikesta HSY:n puhdistamoillaan puhdistamasta jätevedestä vesistöihin tulvii toki vain hyvin pieni osa. Se riittää kuitenkin aiheuttamaan monenlaista harmia. Uimarantoja on jouduttu sulkemaan, luontokävelyllä järven rannassa voi pahimmillaan törmätä lätäkköön, jossa lilluu sitä itseään. Vesistöt rehevöityvät.

Samaan aikaan monet yksityiset ja järjestöt kamppailevat esimerkiksi Itämeren puhtauden puolesta. Veneilijöiltä ja venesatamilta vaaditaan yhä tiukempia keinoja jätevesien hallintaan.

Pitkäjärvellä, johon on päässyt viime vuosina valumaan tuhansia kuutioita jätevettä, on aloitettu ely-keskuksen ja Espoon ja Vantaan hanke, jossa haetaan ratkaisuja rehevän järven ongelmiin.

HSY on jo käynnistänyt tai käynnistää lähivuosina yhteensä kymmenien miljoonien eurojen edestä hankkeita, joilla korjataan pahimpia ongelmakohtia. Seuraavan 10 vuoden aikana jätevesiverkoston korjauksiin on kaavailtu yli 300 miljoonaa euroa.

Hankkeet tulevat mitä todennäköisimmin näkymään myös asukkaiden kukkarossa, sillä valtava korjausvelka tuo paineita nostaa asiakasmaksuja.

Nousevat vesimaksut ovat yksi esimerkki siitä, miten pääkaupunkiseudun kasvu nostaa elinkustannuksia. Toinen esimerkki löytyy julkisesta liikenteestä, jonka lippujen hinnat nousivat juuri, ja paineita riittää tulevaisuudessakin. Osasyynä HSL:n talousahdingoon ovat kasvun vaatimat investoinnit, sekä menneet että tulevat.

Eläminen pk-seudulla käy yhä kalliimmaksi. Vaihtoehtoa esimerkiksi jätevesi-investoinnelle on kuitenkin vaikea nähdä. Jätevesien päätyminen puhdistamattomina vesistöihin ei ole tätä päivää.