Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena | Syntyvyyden romahtaminen itsekin aiheutettua

Suomalaisten syntyvyys on ollut rajussa pudotuksessa vuoden 2010 jälkeen. Viime vuonna syntyi ainoastaan vajaat 45 000 suomalaista. Viimeksi yhtä vähän syntyi vuonna 1868. Muutos on hätkähdyttävä ja kipeä asia. Näin alhaisella syntyvyydellä on mittavat kielteiset vaikutukset maamme kokonaishyvinvoinnille, taloudelle ja talouden näkymille.

Talouden taantumilla on perinteisesti ollut syntyvyyttä alentava vaikutus, mutta nyt syytä on haettava ihan muualta. Nostan esille haitallisen kehityksen, jossa perheiden valinnanvapauksia lasten hoidon järjestämisessä on alettu kaventaa. Pienimpienkin lasten kotona tapahtuvaa hoitamista on alettu jopa syyllistää ja työllisyyden nimissä ajaa päiväkotien suuriin hoitoryhmiin. Tätä linjaa ajavat ovat tietämättömiä siitä, millainen kustannus yhteiskunnalle aiheutuu, kun jopa alle vuoden ikäisiä lapsia hoidetaan päiväkodeissa. Pienimpien lasten kasvattaminen kotona on arvokasta työtä eikä sitä tule asettaa vastakohdaksi kodin ulkopuolella tehtävälle työlle.

Toimin 1990-luvulla useita vuosia Kirkkonummen sosiaalilautakunnassa ja myös sen puheenjohtajana. Ajoimme läpi uudistuksen, jossa perheitä ja lapsia kohdeltiin kunnioittavasti ja tarjottiin heille laaja valinnanvapaus hoitomuodon valinnassa. Ylläpidimme kunnallista päiväkoti- ja perhepäivähoitoa, otimme käyttöön palvelusetelit yksityisten hoitomuotojen järjestämisessä, mutta myös hoitorahan kotona tapahtuvassa hoidossa. Tuen muoto oli kaikissa vaihtoehdoissa puhtaasti lapsikohtainen. Koteihin postitettiin myös tietoa, minkä verran kunnallisesta päivähoidosta aiheutuu kustannuksia kunnalle.

Samaan aikaan sain olla valtiovarainministeriössä vaikuttamassa siihen, että markkinaehtoiset palvelujen tukijärjestelmät sisällytettiin lainsäädäntöön. Erityisesti palvelusetelit alkoivatkin sen seurauksena nopeasti toteutua kunnissa.

Syntyvyyskehitys on huolestuttava. Siksi tuon esille tarpeen palauttaa kunniaan myös pienimpien lasten kotona tapahtuvan kasvatuksen ja huolenpidon. Olen vakuuttunut, että tämän työn laajalla arvostamisella on myönteiset vaikutukset perheisiin ja syntyvyyteen. Kotihoidontuen tasoa ja myöntämisperusteita tulee arvioida tästä näkökulmasta. Perheille on annettava aito valinnanvapaus.

Jukka Palokangas

eduskuntavaaliehdokas (kd.)

Kirkkonummi