Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena | Maahanmuutto lisää rauhattomuutta luokissa

Kiitos Heikki Mäkiselle ruusuista ja risuista kirjoitukseni johdosta (LV 1.2.)!

Mainitsin tosiaan ratkaisuina koulujen työrauhaongelmiin ainoastaan maahanmuuttopolitiikan tiukentamisen ja kurinpidon kannalta uskottavan näköiset miesavustajat sope-luokilla. En kuitenkaan tarkoittanut tällä, kuten Digimummu tulkitsi, että työrauhaongelmien ainoa syy olisi runsas maahanmuutto. Vain pieni osa haastaviltakin alueilta Suomeen tulleista oppilaista on huomattavan rauhattomia. Kuitenkin yksikin todella rauhaton oppilas saa helposti koko luokan sekaisin. Tämän olen sekä kuullut että kokenut.

Haasteet työrauhan ylläpitämisessä ovat kasvaneet huomattavasti jo supisuomalaistenkin oppilaiden kanssa. Ne kasvavat helposti liian suuriksi opettajille, kun saamme päälle vielä kiivastahtista maahanmuuttoa. Oppimis-, kieli- ja kulttuuriset vaikeudet sekä perheen ongelmat lisäävät rauhattomuuden riskiä. Kun erityistä tukea saa Helsingissä 24 prosenttia maahanmuuttajataustaisista oppilaista, koko Suomessa erityistä tukea saa vain 8 prosenttia oppilaista.

Kantasuomalaisilla rauhattomuuden lisääntymiseen ovat syinä ilmeisesti ainakin synnytysiän karkaaminen korkeaksi, jolloin erilaisten diagnoosien todennäköisyys lapsella kasvaa, liiallinen ruutuaika, vähentynyt liikunta ja vanhempien liian vähäinen aika lapselle.

Henna Kajava

kaupunginvaltuutettu (ps.)

eduskuntavaaliehdokas

Espoo

Muokattu 13.2.2023 kello 17.23: Muutettu nimimerkki Digimummo Heikki Mäkiseksi.