Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Helsingin asenne viemärivuotoihin on järkyttävä

Kiitos Länsiväylälle hienosta artikkelista ja vaikuttavista kuvista viemärivuodoista (LV 8.2.).

Erityisesti Helsinki kertoi rahanpuutteesta, ja jäikin vaikutelma, että ei heillä ole aikomustakaan tehdä asialle mitään, koska se maksaa.

Kaupungit perivät kaavoituksen yhteydessä maankäyttömaksua infrastruktuurin rakentamisen kustannuksiin, siis myös viemäreiden, Espoo noin 50 prosenttia 250 000 euroa ylittävästä arvon noususta, Helsinki mahdollisesti jotakin 700 000 euroa ylittävältä. Vantaa ilmoittaa kaavoittavansa lähinnä omille mailleen.

Olisiko tässä jotain selitystä, että rahaa ei löydy, kun jää vaikutelma, että vain Espoo edes yrittää tehdä jotain rahoituksen suhteen? Kyseessä on erikoisempi ”kimppa”, jossa osapuolet hankkivat rahoitusta kovin eri mitassa.

Helsingin asenne on järkyttävä. Asialle ei ole aikomustakaan tehdä muuta kuin odotella, että naapurit maksaa. Mitään ei ilmeisesti tapahdu ennen kuin p***a nousee baanalle ja pyöräilijän puntit kastuu. Muutenkin ihmisten fokus on kyllä tosi hukassa. Vahditaan, että yhtään puuta ei kaadu, mutta järvet ja joet saa kyllä täyttää sillä ihtellään.

Lopuksi järkyttävä fakta: kaikissa kaupungeissa jokainen asuu jonkun entisessä lähimetsässä. Tämä on hyvä pitää mielessä, kun lähtee varjelemaan aiottuja rakennuspaikkoja.

Pitkäjärven rannalta

Kari Vikanti