Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena | Olisiko hetki aikaa puhua yksinasuvista?

Tiesitkö, että Suomessa asuu yli 1,3 miljoonaa yksinasuvaa? Pääkaupunkiseudulla jopa puolet asuntokunnista on yksinasuvia, koko maan tasolla noin 40 prosenttia. Tähän joukkoon kuuluu nuoria, ikäihmisiä, leskiä, opiskelijoita, etävanhempia ja paljon muita.

Kun puhutaan yksinasuvista, on hyvä ymmärtää ero yksinasuvan, yksinelävän ja yksinäisen ihmisen välillä. Yksinasuvalla voi olla perhe, laaja lähipiiri ja aktiivinen sosiaalinen elämä. Yksinelävällä ei ole ympärillään tukiverkostoa, mutta hän voi silti olla täysin tyytyväinen tilanteeseensa. Yksinäinen voi olla kuka tahansa. Yksinasuva, parisuhteessa oleva tai perheellinen.

Kasvaneet elämisen kulut ja ostovoiman heikkeneminen ovat koetelleet kovalla kädellä kaikkia, mutta erityisesti yksinasuvia. Jo ennen nykyistä tilannetta jopa 70 prosenttia toimeentulotuen saajista oli yksinasuvia. Tämä on yksi konkreettinen esimerkki siitä, miksi meidän tulee aktiivisesti etsiä keinoja yksinasuvien aseman parantamiseksi. Samalla on kuitenkin muistutettava, että yksinasuvissa, kuten kaikissa muissakin väestöryhmissä, on myös varakkaita ihmisiä. Yhtä lailla on tunnustettu tosi asia, että yksinasuvat ovat useamman hengen talouksiin kuuluvia suuremmassa riskissä joutua köyhyysrajan alapuolelle.

Suomessa politiikkaa tehdään edelleen pitkälti perinteiseen perhekäsitykseen pohjautuen. Mielestäni on tärkeää, että pidämme kaikki mukana ja siksi perheiden lisäksi meidän on löydettävä keinot myös yksinasuvien tukemiseen. Se ei ole keneltäkään pois, vaan päinvastoin.

Taru Salovaara

eduskuntavaaliehdokas (sd.)

Espoo