Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Näin syntyy myrsky vesilasissa

Teinitytöt ahdistuivat – möreä-ääninen henkilö yllätti naisten saunassa, kertoo K-U:n kolumnisti.

Näin otsikoimme uutisen, joka ilmestyi Länsiväylän verkkosivuilla perjantaina 17.2. Uutisessa kerrottiin, kuinka naiset hämmentyivät Järvenpään uimahallissa kohdatessaan naisten saunassa möreä-äänisen henkilön.

Myrsky vesilasissa oli valmis. Länsiväylän toimituksellista linjaa, journalistista etiikkaa ja poliittista riippumattomuutta kyseenalaistettiin muun muassa Twitterissä. Myös uutisen totuudenmukaisuus asetettiin kyseenalaiseksi.

Luotettava journalistinen uutismedia ei anna ulkopuolisten, eikä some-kohujen vaikuttaa päätöksentekoonsa.

Kolumni, johon uutinen perustui, oli ilmestynyt Keski-Uusimaa-lehdessä. Päätoimittaja Joonas Romppasen mukaan taustakeskusteluissa varmistettiin ennen kolumnin julkaisua kyseisiltä henkilöiltä, että tapahtumien kulku vastaa tekstissä kerrottua. Keski-Uusimaa-lehti teki aiheesta myös uutisen, jossa tarkistettiin paikallisten uimahallien käytännöt ja samalla varmistettiin, että tällainen tilanne, jossa naiset saattoivat kohdata saunassa naisten uimapukuun pukeutuneen ”miehen” oli todellakin mahdollinen.

Järvenpään kaupungin liikuntapalveluiden liikuntaesihenkilö Laura Häkkinen kertoi jutussa yksityiskohtaisesti Järvenpään kaupungin käytännöistä tapauksissa, joissa uimahallissa käy asiakkaana yksittäisiä transsukupuolisia henkilöitä.

Kaupunki toimitti myöhemmin ”vastineen”, jossa kaupunki ei kiistä uutista, kuten väitetään. ”Vastine” koski kolumnin otsikosta some-keskustelussa irrotettua ”mies”-sanaa, joka kolumnissa viittaa uimahallissa olleiden naisten kokemuksiin ja aistihavaintoihin.

Länsiväylässä seulomme uutisvirrasta kaupunkilaisten elämään vaikuttavia asioita ja ilmiöitä. Kerromme, miten ne koskettavat tavallista lukijaa ja mitä niistä mahdollisesti seuraa. Toimimme niin myös silloin, kun aihe saattaa herättää ikäviä tunteita tai paheksuntaa. Lukijalla on oikeus tietää.

Länsiväylä on riippumaton uutismedia. Tavoitteemme on aina ollut tehdä riippumatonta ja kiinnostavaa uutissisältöä. Edistämme moniäänistä keskustelua, jossa annetaan tilaa erilaisille mielipiteille ja yhteiskunnallisille näkemyksille.

Luotettava journalistinen uutismedia ei anna ulkopuolisten, eikä some-kohujen vaikuttaa päätöksentekoonsa. Tässäkin tapauksessa faktat oli ennakkoon tarkistettu. Uutinen pitää paikkansa. Kohun myötä se ei muuksi muutu, ellei toisin todisteta.

heli.koivuniemi@media.fi