Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puheenvuoro Apinaa koijataan matematiikalla

Haluatko käteen miljoona euroa saman tien vai yhden sentin, joka tuplaa kuukauden ajan kerran päivässä? Eli toisena päivänä sentti olisikin kaksi, sitten neljä senttiä ja niin edelleen.

Rohkenen veikata valinneesi miljoonan sen enempää miettimättä. Teit kalliin virheen, sillä 30:nnen päivän kohdalla sentti olisi kasvanut yli viideksi miljoonaksi euroksi. Summa on kasvanut eksponentiaalisesti, ei lineaarisesti.

Älä soimaa itseäsi, jos valitsit väärin. Polveudumme apinoista emmekä osaa vieläkään matematiikkaa intuitiivisesti. Hahmotamme kohtalaisen hyvin lineaarisesti kehittyviä ilmiöitä. Esimerkiksi palkka tulee kerran kuussa tilille ja vuoden aikana se on tullut 12 kertaa. Kun pähkimme, paljonko palkkaa tulee tilille kymmenen vuoden päästä indeksikorotusten jälkeen, menee sormi äkkiä suuhun.

Juuri tästä syystä moni lopettaa säännöllisen sijoittamisen liian aikaisin. Tuntuu, ettei tuottoa tule riittävän nopeasti. Ajattelu on lineaarista, vaikka taustalla oleva matematiikka on eksponentiaalista.

Jos aloittaa eläkesäästämisen 20-vuotiaana ja lopettaa täyttäessään 30, on eläkeiässä enemmän säästöjä kuin aloittaessa 30-vuotiaana ja säästäessä 70-vuotiaaksi asti. Pidettäessä kuukausierät ja tuotto-odotus samana. Albert Einstein kutsui tässä taustalla vaikuttavaa korkoa korolle -ilmiötä maailman kahdeksanneksi ihmeeksi.

Samaan hengenvetoon on todettava hänen sanoneen korkoa korolle -ilmiöstä, että ne, jotka sen ymmärtävät, tienaavat sen, ja ne, jotka eivät sitä ymmärrä, maksavat sen.

Suomalaisten poliitikkojen matematiikan osaaminen on heikoissa kantimissa. Suomi on elänyt velaksi miljarditolkulla nollakorkojen aikakautena ja nyt korot nousevat. Valtiovarainministeriön mukaan korkomenot ovat nousseet miljardilla ja tulevat nousemaan 2,5 miljardiin kuluvana vuonna.

On siirrytty hetkellisesti lineaarisesta maailmasta takaisin eksponentiaaliseen.

Tämä rahoitetaan joko veronkorotuksilla tai leikkauksilla, eli kurjuutta on luvassa. Kannattaa päättää, oletko tulevaisuudessa korkoa maksava vai tienaava apina.

Victor Snellman

Kirjoittaja on Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja.