Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena | Lasten sijoittaminen kodin ulkopuolella saatava vähenemään

Suomen tulisi lopettaa lastensuojelubisnekset ja ottaa vastuu sijoitettujen lasten perheiden hyvinvoinnista ja antaa näille perheille asianmukaista apua ja tukea. Suomen pitäisi myös lopettaa niiden lasten sijoittaminen, jotka eivät sitä tarvitsisi.

On mennyt kymmeniä vuosia, ja lastensuojeluasiakkuudet vain nousevat. Lasten sijoittamiseen on usein syynä se, ettei lapsille ole tarjolla mielenterveys- tai vammaispalveluja.

Yksityiset yritykset eivät saa tehdä tulosta lasten kustannuksella. Suurin osa lastensuojelulaitoksista on yksityisten omistuksessa. Laitoshoidosta pitäisi luopua kokonaan ja lisätä perhehoitoa.

Lastensuojelukustannukset ovat suuret ja kasvavat vuosi vuodelta. Vuonna 2021 koko maassa oli sijoitettuna 17 727 alle 18-vuotiasta. Kustannukset kuusikkokuntien alueella olivat 443,96 miljoonaa ja koko maassa yli miljardi euroa (Tilastokeskus).

Lapsen vuorokausimaksu laitoksessa maksaa veronmaksajalle noin 300–1000 euroa. Tällä hinnalla asuisi jo hienossa hotellissa kaikkine palveluineen.

Tuntuu erikoiselta, ettei asiaan ole puututtu. Lapset ja perheet voivat pahoin, ja heidän erottamisensa toisistaan tekee elämästä vielä haastavamman. Vanhempi menettää työkykynsä, ja lapsi ei jaksa käydä koulua tai opiskella ja kärsii mielenterveysongelmista ja saattaa ajautua päihteiden käyttäjäksi. Tämä tulee veronmaksajille paljon kalliimmaksi kuin avun ja tuen tarjoaminen.

Sijoitetut lapset eivät menesty yhtä hyvin kuin kotona asuvat lapset. Lastensuojelun piiriin joutuu usein maahanmuuttajia, yksinhuoltajia ja vähävaraisia.

Tutkimustieto osoittaa, että sijaishuolto usein laiminlyö sijoitettujen lasten terveydenhoidon, katkaisee koulutusurat ja estää lasten yhteydenpidon läheisiinsä. Kun lapsi 18-vuotiaana heitetään ulos sijaishuollon julkisrahoitteisesta sosiaalivankeudesta, hän on usein sairas, vailla koulutusta ja ihmissuhteita ja vankilamaisten olojen ja laittomien rajoittamistoimenpiteiden katkeroittama (Lokakuun liike).

Tehdään Suomesta hyvä maa ja autetaan perheitä. Ei aiheuteta heille enää traumoja. Lapsissa on meidän tulevaisuutemme.

Jaana Valle kaupunginvaltuutettu eduskuntavaaliehdokas (ps.) Espoo