Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta | Nuorten äänestysinto kasvussa

En tunne riittävästi valtakunnan politiikkaa ja sen asioita, siksi minun on vaikeaa löytää sopivaa ehdokasta, kertoo osa nuorista tuoreimman Nuorisobarometrin eduskuntavaaligallupissa.

Osa nuorista kokee yhä, ettei äänestämällä kykene vaikuttamaan riittävästi. Lähes puolet heistä, jotka eivät aio äänestää, kokee epäluottamusta politiikkoihin ja poliittiseen päätöksentekoon.

Ei sekään, että koulutustausta vaikuttaa gallupin mukaan merkittävästi äänestysaktiivisuuteen. Ylioppilastutkinnon suorittaneista tai sitä suorittavista kaksi kolmesta aikoo äänestää varmasti vaaleissa, mutta ammattilllisen tutkinnon suorittaneista ja sitä suorittavista vain joka kolmas.

Silti jopa kolme neljästä nuoresta kertoo äänestävänsä huhtikuussa 2023 eduskuntavaaleissa. Valtaosa kokee äänestämisen kansalaisvelvollisuutena ja kokee voivansa vaikuttaa yhteiskuntaan äänestämällä.

Nyt on oikea hetki kannustaa nuorta seuramaan vaaleja.

Jotain on siis muuttunut. Uusi sukupolvi on osoittanut olevansa yhteiskunnallisesti aktiivinen.

Nuoret ovat kiinnostuneita politiikasta laaja-alaisesti ja erityisesti koulutus- ja ympäristöasioista, toteaa valtion nuorisoneuvoston puheenjohtaja tiedotteessa.

Eniten nuorten mielipiteet jakautuivat gallupin mukaan suhtautumisessa valtion velkaantumiseen. Lähes kolmannes on sitä mieltä, ettei velanottoa pitäisi suitsia. Hieman yli puolet kuitenkin näkee, että velka on pakko saada nopeasti kuriin. Riippumatta siitä, millaisia leikkauksia siitä kansalaisille seuraa.

Tämä on yllättävää ja viittaa siihen, että nuoret ovat rohkeita ja vastuullisia. He ovat valmiita tekemään yhteistä etua tukevia päätöksiä, vaikka seuraukset saattavat vaikuttaa heidän omaan arkeensa negatiivisesti.

Nyt on oikea hetki kannustaa jokaista nuorta seuramaan vaaleja ja avata heille heitä askarruttavia kysymyksiä. Nuorilla on vielä riittävästi aikaa perehtyä puolueiden vaaliohjelmiin ja muodostaa oma käsitys kustakin ehdokkaasta. Kansanedustajaehdokkaat kiertävät tukijoukkoineen aktiivisesti vaalitilaisuuksissa ja vaalipaneeleissa. Heitä kannattaa haastaa nyt.

Länsiväylän verkkosivuilta löytyy vaalikone, jossa voi verrata omia mielipiteitä ehdokkaiden mielipiteisiin ja etsiä omaa ehdokasta.

heli.koivuniemi@media.fi