Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Omaishoitajuus ei ole hyväntekeväisyysprojekti

Aluevaltuutettu ja eduskuntavaaliehdokas Taru Salovaara toi kirjoituksessaan Länsiväylän Vaaliareenalla esiin huolen omaishoitajien jaksamisesta. Myös meillä omaishoitajille huoli on todella suuri.

Oma omaishoidon palkkioni aleni yllättäen hoitoisuusluokkaa alemmas luokasta 2 luokkaan 1. Hoitoisuuskriteerejä käytiin meilläkin arvioimassa heti tammikuun alussa ennen niiden julkaisua. Arviointiin ei ollut mitään mahdollisuutta valmistautua. Koen arvioinnin ja siitä seuranneen hoitoisuusluokan laskun läheistäni loukkaavana ja omaishoitajan työtä vähättelevänä.

Tästä kaikesta jäi sellainen tunne, että yksilölliseen kokonaistilanteen arvioon ei edes haluttu antaa mahdollisuutta. Koko prosessi tuntui vain kylmältä matematiikalta. Vaikuttaakin siltä, että omaishoidon tukea koskevat päätökset oli tehty sellaisten valtuutettujen enemmistöllä, joilla ei ole ollut mitään halua ymmärtää omaishoitajan työn sisältöä. Tietoa kyllä on saatavilla (esim. Espoon ja Kauniaisten Omaishoitajat ja Läheiset ry), mutta on eri asia, miten sitä halutaan hyödyntää vai halutaanko.

Omaishoitajan työ on vaativaa, henkisesti raskasta ja hyvin sitovaa. Oma elinpiirini on kaventunut pitkälti neljän seinän sisälle. Voin olla poissa läheiseni luota vain noin tunnin verran päivittäin, joten mitään omia säännöllisiä harrastuksia minulla ei voi olla. Vaikka läheiselläni käy päivittäin ulkopuolista apua, kokonaisvastuu hänen hoidostaan on minulla. Paitsi että konkreettisesti hoidan läheistäni, pidän myös yhteyttä kaikkiin hänen hoitoonsa osallistuviin tahoihin.

Omaishoidon kriteereissä tärkeimmiksi asioiksi tuntuvat nousevan hoidettaville suoritettavat toimenpiteet. Jos et tee riittävästi ”hoitotemppuja” etkä valvo kaikkia öitäsi läheisesi sängyn vieressä, työsi nähdään vain satunnaisena avustamisena, josta saa mitättömän palkkion.

Omaishoitajana varmistan läheiselleni kotona turvallisen hoitoympäristön, jossa hän tulee kokonaisvaltaisesti kohdatuksi kaikkine tarpeineen, eikä hän vie yhtä hoitopaikkaa järjestelmässämme. Hoitajista on pulaa sekä Iäkkäiden hoitopaikoissa että kotihoidossa, ja ilman omaishoitajien panosta sosiaali- ja terveydenhuolto kuormittuisi kestämättömästi. Omaishoitajat vähentävät merkittävästi yhteiskunnalle kuluja aiheuttavan raskaamman hoidon tarvetta.

Monet omaishoitajat ovat iäkkäitä, ja heillä itsellään voi olla monia toimintakykyä heikentäviä sairauksia. Omaishoitajat ansaitsevat paljon parempaa kuin mitä tällä hetkellä tarjotaan. Nyt päättäjät ilmeisesti laskevat liiaksi omaishoitajien armeliaisuuden varaan. Läheisemme ovat meille rakkaita ja omaishoitajat haluavat auttaa heitä saamaan omassa kodissaan parasta mahdollista hoitoa niin pitkään kuin mahdollista. Pelkkä hyväntekeväisyysprojekti tämä ei kuitenkaan voi olla.

Omaishoitaja

Espoo