Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Turun junat saatava pysähtymään Kirkkonummella

Viime sunnuntaina ja parina seuraavana sunnuntaina on ollut harvinainen tilanne rantaradalla johtuen liikennekatkosta Leppävaaran ja Kauklahden välillä. Pitkän tauon jälkeen on Kirkkonummelta päässyt junalla Turkuun ja takaisin.

Ilmiö jää valitettavasti tilapäiseksi. VR:n seuraava aikataulu, joka on voimassa juhannukseen asti, ei lupaa muutoksia, vaan junat ajavat Kirkkonummen ohi lukuun ottamatta kahta hyvin aikaista junaa Turun suuntaan ja kahta illalla takaisin.

Syyksi on epäilty monta seikkaa. VR on ilmeisesti laskenut sen varaan, että ns. Tunnin juna -oikorata Espoosta Saloon toteutuu joka tapauksessa ja on yhdentekevää palvella Kirkkonummella kyytiin nousijoita nyt, koska se ei sitten enää tulevaisuudessa ole mahdollista.

Muita syitä on väitetty olevan nykyisen rantaradan huono läpäisykyky välillä Helsinki–Kirkkonummi ja liian lyhyeksi jäävä kääntöaika Helsingissä. Näihin selityksiin on vaikea uskoa, koska jokainen junarunko seisoo yli tunnin Helsingin päässä ennen kuin kääntyy takaisin, ja ennen vuotta 2016 pystyttiin junat ilman ongelmia ajamaan niin, että ne pysähtyivät, jopa yhtä nopeaa aikataulua noudattaen kuin nyt, ilman pysähdystä.

Kirkkonummi toimi aikoinaan Turun junien säännöllisenä pysähdyspaikkana vuosina 1906–1944 ja 1956–2016. Se, miksi ei pysähdytty 1944–55, lienee kaikkien historiaa tuntevien tiedossa, mutta se, miksi 2016 lopetettiin pysähdykset, on täysin käsittämätöntä, kun samaan aikaan lopetettiin myös Y-linjan lähijunat Karjaalle. Kirkkonummi jäi siis kokonaan ilman junayhteyttä muuhun Länsi-Uusimaahan ja Varsinais-Suomeen. Ainoastaan Helsingin suuntaan ja Siuntioon pääsee lähijunalla.

Uudenmaan vaalipiiristä on nykyisessä eduskunnassa kaksi kirkkonummelaista kansanedustajaa, Adlercreutz ja Purra. Heiltä voisi kysyä, mitä he aikovat tehdä, että Kirkkonummi saisi takaisin junayhteytensä Turkuun ja Länsi-Uudellemaalle, jos tulevat uudelleen valituksi?

Rainer Silfverberg

Espoo