Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena | Ylimääräinen lapsilisä oli monelle perheelle todella tärkeä

Keskustaa on arvosteltu lehdistössä rajustikin viime joulukuussa maksetun ylimääräisen lapsilisän vuoksi. Itse en ole ymmärtänyt, mihin tämä osin rajukin kritiikki on perustunut. Lapsilisä on universaali apu, joka maksetaan tasapuolisesti kaikille lapsille.

Lapsilisää ei kuitenkaan tarvitse vastaanottaa. Jos sitä ei tarvitse tai muutoin ei halua, riittää ilmoitus Kelaan ja maksu päättyy.

Kritiikkiä esittävät pitivät lapsilisän tuplamaksua lähes naurettavana. Sehän oli niin pieni summa, että eihän sellaisella summalla mitään tee. Luit aivan oikein. Eihän sellaisella summalla mitään tee…

Eikö tosiaan?

Olen kiertänyt ahkerasti ympäri Uuttamaata. Tavannut paljon lapsiperheitä. Kaikki ovat todenneet, miten tärkeä raha tämä tuplamaksu heille oli. Osan perheen ainoat joululahjat ostettiin niillä. Osa pääsi käymään ruokakaupassa, osa maksoi laskuja. Tärkeitä juttuja siis.

Monet lapsiperheet ovat inflaation myötä todella ahtaalla. Vanhempien taloudellinen ahdinko koskee myös lapsia. Mitä suoria vaikutuksia ahdingolla lapsiin sitten on?

Moni nuori kokee oman perheen taloudelliset ongelmat ahdistavana. Monet nuoret stressaavat tilannetta ja taloudellinen ahdinko, suoranainen köyhyys, vaikuttaa lapsiin monella tapaa. Osa ei halua puhua aiheesta, koska perheessä asia on tabu. Osa nuorista ei halua nähdä kavereita, jotta tilanne ei paljastu muille.

Näitä perheitä on paljon. Itsestäni tuntuu pahalta, kun lapsilisää kritisoiva poliitikko sanoo, ettei hänenkään perhe tarvinnut ylimääräistä lapsilisää. Minusta se kertoo silloin suoraan siitä, ettei ole riittävästi ymmärrystä siitä, mitä kansalaisille kuuluu. Jos vaikka itse ei ole riippuvainen lapsilisästä, niin aika moni muu kuitenkin on.

Saa olla onnellinen, jos oma tilanne on niin hyvä. Silloin ei kuitenkaan pidä väheksyä, miten merkittävästä asiasta puhutaan.

Koska lapsilisä ei ole indeksiin sidottu, minusta lapsilisää tulee korottaa nykyisestä tasostaan. Kulujen noustua useita prosenttiyksikköjä ei lapsilisä vastaavasti ole viime joulukuista kertakorotusta lukuun ottamatta noussut vastaavasti.

Uskon, että en ole yksin tämän ajatukseni kanssa.

Tea Saarniala

eduskuntavaaliehdokas (kesk.)

Espoo