Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena | Laadukas varhaiskasvatus on jokaisen lapsen oikeus

Laadukas varhaiskasvatus on jokaisen lapsen oikeus. Varhaiskasvatus luo perustan tulevalle koulupolulle ja on tärkeä osa toimivaa ja sujuvaa arkea. Laadukas varhaiskasvatus edistää myös tasa-arvoa. Suomessa varhaiskasvatuksen osallistumisaste on muita Pohjoismaita pienempi. Liian moni lapsi jää varhaiskasvatuksen ulkopuolelle, vähiten osallistuvat ne lapset, jotka hyötyisivät varhaiskasvatuksesta kaikkein eniten.

Nyt on oikea aika vahvistaa varhaiskasvatusta ja lisätä osallistumisastetta. Varhaiskasvatus on tärkeä osa koulutusjärjestelmäämme ja siksi varhaiskasvatuksen roolia tulisi vahvistaa säätämällä oikeudesta varhaiskasvatukseen perustuslaissa. Koulutuksellista tasa-arvoa voidaan lisätä nostamalla varhaiskasvatuksen osallistumisastetta. Osallistumisastetta voitaisiin nostaa tekemällä maksuttomasta esiopetuksesta kaksivuotinen. Pitkän aikavälin tavoitteena tulee olla kaikille lapsille maksuton varhaiskasvatus.

Varhaiskasvatuksessa lapsiryhmien on oltava riittävän pieniä, jotta lapsen huomioiminen yksilöllisesti on mahdollista. Jokainen lapsi ansaitsee tulla kuulluksi ja nähdyksi. Laadukkaan varhaiskasvatuksen kulmakivi on ammattitaitoiset ja hyvinvoivat työntekijät. Työn tekemisen olosuhteisiin on kiinnitettävä huomiota. Resurssit pitää olla sellaiset, että työ on mahdollista tehdä parhaalla mahdollisella tavalla. Päiväkodeissa on myös huolehdittava siitä, että lapsi saa kasvun ja oppimisen tukea lapsen tarpeen mukaan. Lapsen oikeutta erityisopettajan antamaan opetukseen ja tukeen on vahvistettava.

Pula varhaiskasvatuksen opettajista on syntynyt vuosikymmenten aikana. Koulutusmääriä tulee nostaa vastaamaan alan tarvetta. On myös huolehdittava, että opintoja pystyy suorittamaan joustavasti. Paikkoja tarvitaan etenkin pääkaupunkiseudulla, koska suurin pula henkilöstöstä on nimenomaan täällä.

Nyt on oikea aika panostaa laadukkaaseen varhaiskasvatukseen.

Ira Hietanen-Tanskanen

kansanedustajaehdokas (kok.)

Espoo