S2-oppilaat nousivat julkisuuteen vuoden alussa. Kansallisen koulutuksen arviointikeskus (Karvi) julkaisi tutkimuksen, josta selviää, että S2-oppilaat ovat jääneet jälkeen osaamisen kehittymisessä.
Koulujen väliset erot ovat kasvaneet, ja eriytymistä on myös koulujen sisällä. S2-oppilailla suomi, ruotsi tai saame on toinen kieli eikä oman äidinkielen tasoinen. He voivat olla puhua suomea sujuvasti, mutta ongelmat tulevat esiin kirjoittamisessa ja luetun ymmärtämisessä.
Vaikka kohu lukutaidon heikkenemisestä keskittyi lähinnä maahanmuuttajataustaisiin S2-oppilaisiin, ilmiö on laajempi.Kolmannelle luokalle siirtyvistä viisi prosenttia ei osaa lukea kunnolla edes sanoja, saati ymmärrä lukemaansa. Karvin tutkimuksen mukaan sujuvaan virketason lukemiseen ylsi vain puolet kolmosluokkalaisista, mikä kertoo ongelman todellisen laajuuden. Heikkoja tuloksia ei selitetä pelkästään S2-oppilaiden määrän kasvulla.
Kirjakielestä uhkaa tulla koulussa ensimmäinen vieras kieli.
Ammattilaiset korostavat, että puutteet lukutaidossa heijastuvat muihinkin oppiaineisiin. Pärjätäkseen esimerkiksi matematiikan tehtävissä on osattava lukea, jotta ymmärtää, mitä tehtävissä kysytään. Lukuharrastuksen lisääminen kotona onkin todettu tuovan etumatkaa ja edistävän taitojen kehitystä muissa aineissa.
Karvin arviointiasiantuntija Annette Ukkola toteaakin osuvasti: Jos lapselle ei lueta kotona, kirjakielestä eli kirjoitetusta yleiskielestä tulee kouluun mennessä ensimmäinen vieras kieli, jota hänen täytyy varta vasten opiskella (LV 11.3.).
Lukutaidon rapautuminen vaikuttaa kansalaistaitoihin ja hyvinvointiin. Jos lukutaito ei kehity, voi ihminen jäädä haavoittuvaan asemaan tai syrjään yhteiskunnasta, avaa opetusneuvos Minna Harmanen.
Lukutaitoa väheksytään yhä useammin digitalisoituvassa maailmassa. Yksi emoji korvaa nopeassa viestittelyssä useamman sanan. Typistetty viestittely mielletään dynaamiseksi ja trendikkääksi. Tekoälypohjainen, ihmiskeskustelijaa jäljittelevä ChatGBT hakee jo uskottavia vastauksia esimerkiksi koekysymyksiin. Miksi siis käyttää aikaa lukemiseen? Ongelmana on, että asiayhteyksien ja kokonaisuuksien laajempi ymmärtäminen voi jäädä ohueksi tai jopa olemattomaksi.
heli.koivuniemi@media.fi