Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaliareena | MPK tarvitsee lisää tukea

Maanpuolustuskoulutusyhdistys (MPK) on Suomessa toimiva yhdistys, joka tarjoaa vapaaehtoista maanpuolustuskoulutusta kaikille kansalaisille ja reserville. MPK:n tavoitteena on edistää kansalaisten kykyä toimia erilaisissa poikkeusoloissa sekä kehittää kansalaisten tietoja ja taitoja maanpuolustukseen liittyen.

MPK tarjoaa erilaisia koulutuksia, kuten ensiapukoulutusta, ammunta- ja aseenkäsittelykoulutusta, johtamiskoulutusta sekä viestintä- ja turvallisuuskoulutusta.

MPK toimii yhteistyössä Puolustusvoimien kanssa, ja sen koulutusohjelmat ovat osa Suomen virallista maanpuolustuskoulutusta. MPK:n koulutus on vapaaehtoista. Sillä on merkittävä vaikutus kansalaisten maanpuolustustahdon ja -valmiuksien ylläpitämisessä ja kehittämisessä.

Sotilasvalmiuskoulutus (SOTVA) tarkoittaa koulutusta, jossa opetetaan kansalaisille ja reserville taitoja ja valmiuksia toimia erilaisissa poikkeus- ja kriisitilanteissa sekä Puolustusvoimien tukena tarvittaessa. Suomessa sotilasvalmiuskoulutusta tarjoaa muun muassa MPK.

Kokonaisturvallisuus on yhteiskunnan kykyä vastata erilaisiin poikkeus- ja kriisitilanteisiin, jotka voivat aiheuttaa uhkaa kansalaisten turvallisuudelle ja yhteiskunnan toimivuudelle. Kokonaisturvallisuuskoulutus tarkoittaa koulutusta, jonka avulla pyritään edistämään kansalaisten ja organisaatioiden valmiuksia toimia erilaisissa poikkeus- ja kriisitilanteissa.

Kokonaisturvallisuuskoulutus kattaa monia aihealueita, kuten turvallisuusjohtaminen, riskienhallinta, pelastus- ja ensiaputoiminta, turvallisuustiedotus sekä yhteistoiminta viranomaisten ja organisaatioiden välillä. Koulutuksen tavoitteena on lisätä yhteiskunnan valmiutta vastata erilaisiin poikkeustilanteisiin ja kehittää kansalaisten ja organisaatioiden turvallisuutta.

Kokonaisturvallisuus koulutusta järjestävät toimijat, kuten pelastuslaitokset, puolustusvoimat, poliisi, MPK ja muut turvallisuusalan koulutusjärjestöt.

Miksi MPK tarvitsee lisää tukea?

Maanpuolustuskoulutusyhdistys tekee tällä hetkellä valtavan isoa ja hienoa työtä varautumiseen ja puolustautumiseen liittyen. MPK:n ja Puolustusvoimien yhteistyötä tulee kehittää edelleen ja tukea toimintaa jatkossakin.

Kokonaisturvallisuuskoulutus ei ole tällä hetkellä valtiontuen piirissä julkisoikeudellisena tehtävänä niin kuin esimerkiksi SOTVA-koulutus. MPK tekee jo nyt isoa työtä turvallisuuteen liittyen, joten olisi suotavaa saada kokonaisturvallisuuskoulutuskin valtiontuen piiriin.

Niklas Bäckström

eduskuntavaaliehdokas (kesk.)

Espoo