Kaarina Järvenpää nosti mielipidekirjoituksessaan (Länsiväylä 9.3.) esiin tärkeän aiheen ikääntyneiden ihmisten asemasta digitalisoituvassa Suomessa. Heistä kaikilla ei ole digitaitoja tai asioinnissa tarvittavia tunnuksia. Usein läheisetkään eivät voi edes valtakirjoilla asioida heidän puolestaan.
Suomi.fi-valtuudet tarjoaa tähän yhden ratkaisun avustetun valtuuttamisen avulla. Se tarkoittaa sitä, että ilman pankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta voi valtuuttaa luottohenkilönsä asioimaan puolestaan muun muassa OmaKannassa, OmaVerossa tai apteekeissa.
Valtuuden voi antaa asioimalla Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikassa tai postittamalla valtuushakemuksen. Henkilöllisyys voidaan varmistaa myös siinä tilanteessa, että henkilökortti tai passi on vanhentunut tai se ei ole enää tallessa.
Vuonna 2020 kokeilimme Kainuun hyvinvointialueen kanssa mallia, jossa Suomi.fi-valtuudet pystyi antamaan terveyskeskuksessa muun asioinnin yhteydessä. Kokeilusta saatiin hyviä kokemuksia. Hoitohenkilöstö piti erityisen hyvänä hoitosuhteen laadun parantamista, kun myös läheiset pystyivät olemaan paremmin ikäihmisen tukena.
Valtuuksien avulla läheinen voi tarkastaa lääkärinlausunnot ja lääkemääräykset Omakannasta, tehdä ajanvarauksia sekä hakea ja uusia reseptejä apteekeissa. Digi- ja väestötietovirasto neuvottelee parhaillaan monien hyvinvointialueiden kanssa tämän toimintamallin käyttöönotosta.
Asiointi toisen puolesta onnistuu kaikissa niissä asiointipalveluissa, jotka hyödyntävät Suomi.fi-valtuuksia asiointioikeuden tarkistamisessa. Arjen sujuvuutta helpottaisi, jos valtuuttaminen toimisi yhdenmukaisesti yhteiskunnan keskeisimmissä palveluissa. Siksi neuvottelemme parhaillaan monien yksityisten ja julkisten organisaatioiden kanssa Suomi.fi-valtuuksien laajemmasta hyödyntämisestä puolesta asioinnin mahdollistamisessa.
Tuuli Krekelä
johtava asiantuntija
Digi- ja väestötietovirasto