Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Moni jäi kaipaamaan etävastaanottoa – sote-palveluiden digiloikka on vielä lankulla

Terveysasemien digipalvelut ovat ottaneet Espoossa tämän vuoden puolella takapakkia. Länsiväylä kertoi lähes 80-vuotiaasta espoonlahtelaismiehestä, joka jäi kaipaamaan hyvään vauhtiin ehtinyttä palveluseteliterveysaseman etäasiointia (LV 15.3.).

Digitaitoinen seniori koki, että ajanvaraukset, peruutukset ja reseptin uusimiset hoituivat sukkelasti verkossa, eikä vastaanotolla tarvinnut käydä pienten vaivojen takia.

Vuoden alussa kokeiluna toimiva etäpalvelu lakkautettiin, kun hyvinvointialueet aloittivat toimintansa. Moni Länsiväylän lukija on kokenut terveysasemien puhelinpalvelun hitaammaksi ja jäykemmäksi.

Takaisinsoittopalvelua saa odottaa päivä ja viikko tolkulla. Se joko toimii tai ei toimi.

Ikääntyvät tarvitsevat hyvinvointia edistäviä parannuksia.

Länsiväylän toimitukseen kirjoittanut, Länsi-Uudellamaalla asuva iäkkäämpi rouva totesikin osuvasti: eläkeläisiä roikutetaan terveyspalvelujen jonoissa ikuisesti, hautaan asti. Se on hänen mukaansa tapa lyhentää jonoja ”luomusti”.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen palvelulinjajohtajan mukaan yksityisen, ulkoistetun palvelun ja hyvinvointialueen hoitopolut ja järjestelmät eivät kohdanneet. Potilaan tiedot eivät kulkeneet julkisen ja palveluseteliterveysaeman järjestelmien välillä.

Yhdeksi ongelmaksi koitui myös henkilöstöresurssien määrittäminen asiakkaiden vaihdettua julkiselta puolelta palveluseteliterveysasemalle.

Digiloikalle on asetettu isot odotukset sosiaali- ja terveyspalvelujen kustannusten hallinnassa, kun sote-uudistusta kaavailtiin.

Koko maan mittakaavassa integraation tehostamisen, tuottavuuden lisäämisen ja digitalisaation odotetaan hillitsevän kustannuspaneita jopa kolmella miljardilla eurolla vuoteen 2029 mennessä.

Espoon kokemusten perusteella ollaan vielä hyvin kaukana siitä, että asiakkaan tarpeet kohtaavat organisaation ja järjestelmien luomien mahdollisuuksien kanssa. Palvelupolut kulkevat siis vielä pitkään eri reittejä. Ikääntyvät tarvitsevat hyvinvointia edistäviä parannuksia. Kun odottaa saavansa hoitoa, tieto henkilöstöresurssien järjestämisestä tai digijärjestelmien yhteensopivuudesta ei lohduta, saati paranna oireita.

heli.koivuniemi@media.fi