Raideinvestoinnit pitää ajatella yli sata vuotta eteenpäin. Suomen raideleveys on tällä hetkellä sama kuin Venäjällä. Ruotsin ja Norjan raideleveys on sama kuin muualla Euroopassa.
EU on tiedustellut Suomen kantaa raideleveyden muuttamisesta Euroopan leveyteen tai nykyisen leveyden säilyttämiseen. Suomi ei ole tehnyt käsittääkseni asiasta selvitystä tai kustannusarviota. Ainakaan sitä ei ole julkaistu.
Viroon tehtävä Rail Baltica tullaan toteuttamaan eurooppalaisella leveydellä. Tulevaisuudessa Suomenlahden ali tai yli tulee kulkemaan tunneli tai silta, ja sen kautta pääsemme kiinni Euroopan markkinoihin.
Tavaran kulkemisen ehtona junalla Eurooppaan on oikea raideleveys.
Suomi on kohta Naton jäsen, ja selvää lienee Pohjois-Suomeen tuleva Naton tukikohta. Naton kaluston kuljetuksille täytyy turvata kuljetusyhteys, mikäli Itämeren alue sulkeutuu mahdollisen konfliktin tai muun vastaavan takia. Ainut mahdollinen reitti kulkee silloin Norjanmeren kautta Suomeen, ja siihen vaaditaan junarata. Kumipyörin kuljettaminen lienee lähes mahdotonta.
Teollisuus tarvitsee myös tulevaisuudessa raideyhteyden Norjanmerelle turvaamaan kuljetuksia. Pohjois-Suomeen suunnitellaan isoja kaivoshankkeita, ja niiden tuottamien mineraalien täytyy päästä markkinoille tai Suomessa tehtaille häiriöttä. Suomen vihreän siirtymän tavoitteita ei saavuteta ilman toimivaa rataverkostoa, joka on pääosin sähköistetty.
Kalustohankinnat ovat myös noin 30 prosenttia halvempia, kun kalusto on Euroopan kiskoleveyteen sopiva. Siitä saadaan aikaan merkittäviä säästöjä.
Raideinvestoinnit tulee tehdä jatkossa vasta, kun Suomi on selvittänyt perusteellisesti, haluammeko olla kiinni Putinin leveydessä vai kuulua Eurooppaan. Sen olemme velkaa tuleville sukupolville.
Antti Kalliomaa, pikimies, rkm, rakennusneuvos, kansanedustajaehdokas (ps.), Espoo