Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Katiska ohjaa kaupunkisuunnittelua

Espoolaistentalo – tai mikä se nimeltään tulee olemaankaan – on saavuttanut yhden välietapin. Arkkitehtikilpailun neljä ehdotusta on julkistettu. Ehdotukset on annettu nimimerkin suojissa, vaikka jotkut jo tietävätkin nimimerkkien taustaryhmät.

Historiallisestikin säälittävän kaupunkikeskustan uudelleen rakentamisen ei toivoisi enää sortuvan byrokraattisiin temppuiluihin eikä varsinkaan suunnittelullisiin ismeihin, jotka jo ennakkoon tiedetään kestämättömiksi.

Keskiviikkona kirjastossa järjestetyn tiedotustilaisuuden anti enteilee pahaa. Aikataulut ovat vain ”tavoitteellisia”, havainnekuvat tarkoitushakuisia ja kustannuksista on vain summittaisia arvioita. Siis tavallinen kunnallinen projekti, josta henkii valjuus ja innostumaton vastuuntunnottomuus.

Äärimmäisen tärkeät lähtötiedotkin tuntuvat olevan sekaisin. ”Kyllä valtuusto sitten päättää” – mentaliteetti paistaa läpi ratkaisumallina. Taas kerran politiikka – ei ammattitaito. Kokemukset kammottavasta, aiemmasta ”Espoon keskuksesta”, jonka senkin ratkaisut haettiin arkkitehtikilpailulla, edellyttäisi aivan uutta lähestymistapaa.

Tiedotustilaisuuden anti enteilee pahaa.

Jos suunnittelun päälähtökohtina ovat ne, että Turkuun matkaavat näkevät junan ikkunasta uudet prameat lasiseinäiset laatikot, kohteesta mahdollistetaan suora näköyhteys ryteikön läpi vanhalle kirkolle ja uusi aukion katiskaveistos suojeltuna on massoittelultaan lähtökohta uudelle alueelle, on pirstaleinen soppa valmis.

Veistoshan olisi muotokielellään voinut tarkemminkin määrätä uuden rakennuksen hengen – suurentavat kopiokoneet on keksitty. Toisaalta mikäli myös veistoksen värimaailma olisi otettu suunnittelun lähtökohdiksi, olisi lopputulos urbaani, neonvärinen kaupunkipala, josta luonnonvärit tarkalla seulalla on rajattu pois.

Jospa sitenkin palattaisiin takaisin taas reippaasti päätään nostavaan betonibrutalismiin. Mallia siihenkin löytyy globaalisti ihan kopioitavaksi asti.

Vai tehtäisiinkö kerrankin ihan oikeasti järkevää konkretiaa. Maalaiskaupungissahan sitä asutaan.

Veli Viitala

diplomi-insinööri

Kirkkojärvi