Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Puutarhayhdistys vaatii kauriiden vähentämistä Espoosta

Espoossa on tuhansia pihoja ja puutarhoja, joita me omistajat vaalimme ja hoidamme suurella sydämellä. Valkohäntä- ja metsäkaurismäärät ovat kuitenkin kasvaneet sellaisiksi, ettei puutarhoissa ole enää mahdollista kasvattaa mitään. Pihoilta syödään koristekasvit, luonnonkukat, hedelmäpuut, pensaat ja jopa ikivihreät havukasvitkin. Kauriiden vierailujen seurauksena osa pihakasveista myös tallaantuu ja pihoille jää eläinten ulosteita sekä punkkeja. Samalla tuhoutuu omistajien vuosien työ ja ympäristön viihtyvyys.

Valkohäntäkauris on Suomeen tuotu vieraslaji. Sen pienempi lajitoveri metsäkauris on levinnyt Uudellemaalle siirtoistutusten avulla. Kumpikin kaurislaji vaatii menestyäkseen talviruokintaa. Ruokinnalla on kaksi tarkoitusta: saadaan eläimet sekä houkuteltua ruokintapaikalle ammuttaviksi että pysymään hyväkuntoisina talven yli ja tuottamaan runsaasti vasoja. Vaikka metsästyskausi loppuu jo helmikuun puolivälissä ja sen myötä houkutusruoan tarve, jatkavat metsästäjät eläinten ruokintaa vielä pitkälle kevääseen. Sillä turvataan hyvä vasatuotanto ja entistä suurempi saalismäärä seuraavalle vuodelle. Luonnonvarakeskuksen tekemän tutkimuksen mukaan metsästäjät vievät Suomessa kauriille ruokaa 17 miljoonaa kiloa, keskimäärin jokainen kauriinmetsästäjä vie talvessa 600 kilogrammaa viljaa ja juureksia näille eläimille. Espoossa kauriiden talviruokintaa järjestetään lukuisissa paikoissa, jopa Keskuspuistossa ja sen välittömässä läheisyydessä.

Pihoilta syödään koristekasvit, luonnonkukat, hedelmäpuut, pensaat ja jopa ikivihreät havukasvitkin.

Me Espoon Puutarhayhdistyksessä katsomme, että asukkaiden viihtyvyys, jokaisen oikeus oman pihansa koskemattomuuteen sekä kaupungin yleisilme ovat huomattavasti tärkeämpiä kuin pienen metsästäjäporukan etuoikeus kasvattaa riistaeläimiä vapaasti kaupunkialueella. Puutarhan omistajina vaadimme näiden eläinten määrän huomattavaa vähentämistä. Siinä päästään parhaiten alkuun kieltämällä koko Espoon alueella riistaeläinten talviruokinta lukuun ottamatta rajoitettua houkutusruokintaa.

Leena Kauppila

puheenjohtaja

Espoon Puutarhayhdistys