Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Espoossa jännitetään hallitusväriä

Eduskuntavaalien tulos ratkesi sunnuntaina huippujännittävän illan päätteeksi. Vaalituloksen vaikutuksia Espoolle saadaan vielä hetki odotella.

Jo nyt voi todeta, että Espoon poliittinen kartta värjäytyi vaalien myötä yhä sinisemmäksi. Kokoomus on 36,8 prosentin turvin valtapuolue kaikilla muilla alueilla paitsi niillä seitsemällä, joilla demarit säilyttivät valta-asemansa. Tosin kahdessa, Kilonpuistossa ja Ala-Soukassa, demarit saavuttivat voiton vain nipin napin. Pitkään sinivihreydestään tunnettu kaupunki on nyt väriltään sinipunainen.

Vihreille vaalitulos oli raskas pettymys. Heidän kannatuksensa romahti ja he menettivät asemansa omilla vahvoilla alueillaan Kilonpuistossa, Perkkaalla ja Pohjois-Leppävaarassa. Eduskunnassa Espoon vihreät jatkavat kolmen edustajan Tiina Elon, Inka Hopsun ja Saara Hyrkön turvin.

”Espoo-puolue” taisteli yhden lisäpaikan.

Espoolainen kärkikolmikko – Kai Mykkänen (kok.), Jarno Limnéll (kok.) ja Maria Guzenina (sd.) – edustaa nyt kaupungin uudistuneita alueellisia valtasuhteita. Heistä kaksi on pitkäaikaisia ja kokeneita kansanedustajia. Tuorein kolmikosta on Limnéll, joka on noussut aiemmin kerta yrittämällä kunta- ja aluevaaleissa molemmissa suoraan puheenjohtajistoon.

Kirkkonummelaisen Riikka Purran vaalimenestys ei riittänyt tuomaan espoolaisille perussuomalaisille kuin yhden paikan. Arja Juvonen säilytti paikkansa.

Viime eduskuntavaalien tulos oli karvas Espoolle. Kaupunki menetti kaikkiaan neljä paikkaa. Nyt ”Espoo-puolue” taisteli yhden lisäpaikan ja turvaa näin Espoo etuja 13 kansanedustajan turvin.

Pääkaupunkiseudun etujen ajaminen on jäämässä yhä voimakkaammin Helsingin ja Espoon varaan. Vantaa sai kokoonsa nähden köykäisen edustuksen eduskuntaan. Vantaan valta keskittyy nyt neljälle kansanedustajalle.

Äänet on nyt annettu, mutta tulevan hallituksen väri on epäselvä. Hallitusneuvottelut ja hallituskokoonpano voivat vaikuttaa myös Espoon kasvun ja kehityksen suuntaan. Yhdeksi kynnyskysymykseksi hallitusneuvotteluissa voi nousta maahanmuutto. Sinipunahallituksen muodostuminen pitäisi yllä työperäistä maahanmuuttoa. Porvarihallituksen muodostuminen taas voisi tarkoittaa rajoituksia etenkin humanitaariseen maahanmuuttoon.

heli.koivuniemi@media.fi