Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Säätytalolta huonoja huhuja Uudellemaalle – metropolipolitiikka jäämässä sivuun

- Kun katsoo joukkoa, joka Säätytalolla neuvottelee, on pettymys Uudellamaalla suuri, sanoo Helsingin Uutisten päätoimittaja Karri Kannala.

Näyttää vahvasti sille, että Helsinki, Espoo, Vantaa ja muu Uusimaa joutuvat jälleen pettymään, kun kokoomus, perussuomalaiset, RKP ja KD muodostavat säätytalolla uutta hallitusta ja sille hallitusohjelmaa.

Helsingin seudun metropolialueella on mahdollista tehdä hyvää koko Suomelle. Menestys vaatii tiiviimpää ja tavoitteellisempaa yhteistyötä – siksi hallitusohjelmaan tulisi kirjata seudullisesti merkittäviä teemoja.

Metropolipolitiikka tulisi saada hallitusohjelmaan niin, että siinä ovat mukana koko Helsingin seudun olennaiset maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL), osaavan työvoiman saatavuuden, vieraskielisen väestön ja työperäisen maahanmuuton sekä kestävän kasvun ja hyvinvoinnin turvaavan rahoituksen teemat.

Hallitusohjelmakirjaukset eivät yksin riitä. Metropolialueen täytyy päästä mukaan suunnittelemaan, yhteiskehittämään ja toteuttamaan ohjelmaan kirjattuja tavoitteita yhdessä valtioneuvoston kanssa. Muutoin kehityssuunta ja sen seuraukset voivat olla maan tärkeimmän kasvualueen kannalta karuja, kuten Sanna Marinin (sd.) hallituksen aluepolitiikka osoitti.

Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit, Uudenmaan liitto sekä Helsingin seudun kauppakamari pitivät vaalien alla ja pitävät edelleen metropolipolitiikkaa ja sen tärkeyttä vahvasti esillä. Vaalipuheissaan uusmaalaiset kansanedustajaehdokkaat yhtyivät laajasti teemaan ja varsinkin kokoomuksen oppositiokaudella sen uusmaalaiset edustajat allekirjoittivat näkemyksen.

Säätytalolta kuuluu kuitenkin huonoja huhuja, tai paremminkin on kuulumatta mitään metropolipolitiikkaan liittyvää.

Helsingin Uutiset, Länsiväylä, Vantaan Sanomat, Aamuposti, Keski-Uusimaa, Länsi-Uusimaa ja Uusimaa ovat viikon ajan kysyneet todennäköisimmän pääministeripuolueen ja neuvotteluja johtavan kokoomuksen uusmaalaisilta kansanedustajilta, että otetaanko tulevassa hallitusohjelmassa huomioon pääkaupunkiseudun ja suurten kaupunkien erityistarpeet? Vastauksia on toistaiseksi kasassa nolla.

Kyse voi toki olla radiohiljaisuudesta, mutta kun vahvat ja luotettavista lähteistä saadut tiedot kertovat, että vastaus kysymykseen on lähellä muotoilua "ei mitenkään", voitaneen olettaa, että Suomen kasvun ja tulevaisuuden kannalta tärkein alue joutuu taas pettymään.

Kun katsoo joukkoa, joka Säätytalolla neuvottelee, on pettymys Uudellamaalla vielä suurempi. Neuvottelijoiden joukossa avainpaikoilla on lukuisia pääkaupunkiseudun suurten kaupunkien edustajia, jotka ovat itse näiden painopisteiden perään kyselleet. Nyt olisi aika muuttaa puheet teoiksi – valitettavasti näyttää siltä, että määrällisesti suuri Helsingin ja Uudenmaan edustus häviää taas muiden maakuntien lobbareille.