Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kehitetään kouluruokaa yhdessä paremmaksi

Useat oppilaat olivat mielipidekirjoituksissaan (LV 13.5.2023) huolissaan kouluruoan laadusta ja mausta. He toivoivat kouluruokaan lisää mausteita ja vaihtelevuutta sekä mahdollisuutta päästä vaikuttamaan ruokalistojen sisältöön. Kirjoituksissa todettiin, että ruokaa heitetään paljon pois eikä oppitunneilla jakseta keskittyä, koska kouluruoka ei maistu.

Kiitos kaikille kirjoittajille arvokkaista kommenteista. Ruokailijoiden mielipiteet ja kouluruoasta käytävät keskustelut ovat tärkeitä. Kaikille tarjolla olevan koululounaan on oltava maukasta ja autettava jaksamaan koko koulupäivän ajan.

Paras tapa vaikuttaa kouluruokailuun on antaa palautetta oman koulun keittiöön. Jos esimerkiksi kouluravintolasta puuttuvat mausteet, joilla voi itse lisätä makua ruokaan, siitä voi kertoa keittiöhenkilökunnalle. Palautetta voi antaa myös kirjallisesti palautejärjestelmään. Kaikki palautteet luetaan, ja niitä käytetään apuna, kun ruokalistoja suunnitellaan. Ruokalistoilta on esimerkiksi poistettu ruokia, joista useat oppilaat ovat antaneet huonoa palautetta.

Koulussa on myös hyvä olla ryhmä, jossa keskustellaan säännöllisesti yhdessä keittiöhenkilökunnan kanssa kouluruokailusta. Jos tällaista ryhmää ei vielä ole, kannattaa ehdottaa sellaisen perustamista. Kehittämisryhmässä vaikutetaan muun muassa koulun toiveruokapäiviin ja tarjottaviin ruokiin. Ryhmässä voidaan myös ideoida keinoja, joilla oppilaat pääsevät osallistumaan reseptien kehittämiseen ja uusien ruokien maistamiseen.

Kaikki keittiön saama palaute ja yhteinen keskustelu ruokailijoiden kanssa auttaa kehittämään koulun ruokaa ja ruokailua entistä paremmaksi.

Minna Ahola

ruokapalvelujohtaja

Espoon kaupunki