Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | "Espoon tapa" on oikeusmurha – kaupunki haluaa jyrätä Kilonpuiston koulun vanhempien ja johtokunnan näkemykset

Yli 400 vastustaa kaupungin kaavailemia muutoksia Kilon alueen kouluihin.

Kilonpuiston yhtenäiskoululle (1.-9. luokat) on kantautunut huolestuttavia uutisia: kaupungin virkamiehet ovat salaisessa valmistelussa kaavailleet mittavia muutoksia Kilon alueen peruskoululaisten koulupolkuun.

Kaupunki haluaisi siirtää Kilonpuiston koulun koko peruskoulun mittaisen kaksikielisen (suomi-englanti) opetuksen pois Kilonpuistosta, rikkoen jo opetuksessa olevien oppilaiden yhtenäisen koulupolun. Samalla hajautettaisiin nykyinen yhtenäiskoulun painotusopetus kahteen eri kouluun. Kaupunki olisi ohuin perustein perustamassa Keran alueelle uutta yläkoulua, ns. Keran koulua, johon kaksikielisen opetuksen yläkoulu sijoittuisi. Koululle ei kuitenkaan ole Espoon vuoteen 2031 ulottuvassa investointiohjelmassa varattu rahaa, joten koulu toimisi ensin n. 20 vuotta toimistokiinteistössä teollisuusalueella tiloissa, joita on tähän asti käytetty väistökouluna. Uuden koulurakennuksen valmistumista Keran alueella saavatkin asukkaat odottaa vähintään tuon 20 vuotta.

Koulun johtokunta kuuli asiasta ensimmäisen kerran alle kuukausi sitten. Kaupunki haluaa “Espoon tavan” mukaisesti siirtopäätökset tehtäviksi hätäisesti, jo 24.5. pidettävässä kasvun ja oppimisen lautakunnan kokouksessa. Tulkitsemme asian niin, ettei kaupunki tosiasiallisesti halua osallistavaa valmistelua ja kuulla asukkaidensa ääntä. Koulun asukastilaisuudessa 100 hengen huoltajajoukko esitti voimakasta kritiikkiä esityksen kiireellistä aikataulua ja puutteellista valmistelua kohtaan. Pöytäkirjaan kirjattiin kokouksen yksimielinen päätös asian jättämisestä pöydälle. Koulun tosiasiallinen tarve olisi laajentua, ei suinkaan supistua kuten nyt kävisi.

Kilonpuiston koulun johtokunta on laatinut asiasta pitkän, muutoksia jyrkästi vastustavan lausunnon, mutta esityslistalla asia on käännetty muotoon, että suhtautuisimme varauksellisesti ehdotuksiin. Näin muuttuu musta valkoiseksi. Todellisuudessa juuri kukaan ei kannata ehdotettuja muutoksia, varsinkaan tällä jyräävällä “Espoon tavalla”. Adressiin, jossa asiaa vaaditaan palautettavaksi takaisin valmisteluun, on kertynyt runsaassa viikossa yli 400 nimeä. Olemme myös huolissamme alueellisen segregaation lisääntymisestä, jos kaupungin suunnitelmat toteutuvat. Kilonpuistossa painotusopetukset ovat olleet merkittävä tekijä oppilasaineksen tasapainottamisessa ja oppimistulosten tasokkuudessa.

Onko todella niin, että yksittäisten virkamiesten visiot ovat tärkeämpiä kuin satojen espoolaisten ääni ja tarpeet? Onko virkamiesten tahdon toteutuminen arvokkaampaa kuin kansalaisten oikeus tulla kuulluksi ja saada vaikuttaa itseään koskeviin asioihin? Jos näin on, voidaan puhua oikeusmurhasta ja demokratian pilkkaamisesta.

Kilonpuiston koulun johtokunta toteaa, ettei sillä ole ollut tosiasiallista mahdollisuutta osallistua valmisteluun. Tämä ei ole osallistavaa valmistelua eikä kaupungin toimintaa asiassa voida pitää hyvän hallinnon periaatteiden mukaisena.

Esitykset tulee hylätä tai vähintäänkin palauttaa jatkovalmisteluun niin, että asianosaiset pääsevät vaikuttamaan tulevaisuuteensa.

Kilonpuiston koulun johtokunta

Pia Palojärvi

Tuulia Caesar

Brian Crosby

Hannele Forsman

Jukka Honkola

Hannu Laaksonen