Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Usein yrittäjyys pelastaa tyhjästä ponnistavan

Ravintoloita, kauneushoitoloita, siivous- ja rakennusalan yrityksiä. Palveluita, joita ilman arki olisi monin tavoin vaillinnaista.

Näitä palveluita pyörittävät yhä useammin maahanmuuttajataustaiset henkilöt. Heidän perustamiensa yritysten osuus uusista yrityksistä kasvaa vauhdilla Espoon seudulla (LV 20.5.).

Jo lähes puolet eli 47 prosenttia Yritys-Espoon palvelujen kautta perustetuista yrityksistä oli maahanmuuttajien perustamia.

Ilman heitä olisimme todella pulassa, kommentoi Espoon Yrittäjien toimitusjohtaja Erkki Pärssinen Länsiväylälle. Sillä hän viittaa matalapalkka-alan työvoimapulaan.

Ilman heitä olisimme todella pulassa.

Pärssisen mukaan tällaisten yritysten kasvu tulee jatkumaan. Kasvu vauhdittui vuonna 2015, jolloin Suomeen suuntautui poikkeuksellisen suuri pakolaisaalto.

Kun elämäänsä lähtee rakentamaan nollasta eikä työn syrjästä pääse kiinni palkattuna, on yritettävä työllistää itse itsensä. Motivaatio on korkeammalla ja riskinottokynnys matalammalla kuin vakituisesta palkkatyöstä nauttivalla.

Samalla tulee työllistäneeksi muitakin, mikäli yritystoiminnassaan menestyy. Siitä syntyy parhaimmillaan positiivinen kierre, jonka voisi ajatella helpottavan maahanmuuttajataustaisen työllistymistä tulevaisuudessa.

Länsiväylä haastatteli thaimaalaissyntyistä Kritsana Närhiä, 42, joka haaveili yrittäjyydestä jo kotimaassaan. Närhi on tehnyt määrätietoisesti työtä oman unelmansa eteen. Hän hakeutui muun muassa harjoitteluun useisiin alan yrityksiin oppiakseen alan realiteetteja ja toimintatapoja.

Harvalla on samanlaista sinnikkyyttä ja viisautta, kuten Närhellä. Yritetään ja koetetaan pärjätä yksin. Seuraukset ovat sen mukaiset.

Vaikka oman alan ammattitaidosta ei olisi puutetta, monen yrittäjyydestä haaveilevan esteeksi tai karikoksi voi muodostua muun muassa suomalaisen yritys-, vero- ja työlainsäädännön ymmärtäminen. Yrittäjyyden alkutaipaleella onkin tärkeää saada monipuolista tukea luotettavalta taholta.

Erilaisten yrittäjyyttä tukevien polkujen kehittäminen palvelee lopulta koko yhteiskuntaa.

heli.koivuniemi@media.fi