Tutkijaryhmä teki huolestuttavan havainnon kannabiksen käytöstä raskausaikana – "Viestii aidoista riskeistä"

Säännöllinen altistuminen THC:lle raskausaikana vaikuttaa merkittävästi istukan ja sikiön kehitykseen, kertoo tiedesivusto Sciencedaily.com. Tetrahydrokannabinoli eli THC on kannabiksen pääasiallinen psykoaktiivinen yhdiste.

Tutkijoiden mukaan säännöllinen pieni annos THC:tä raskausaikana pienentää syntyvän lapsen kokoa kahdeksan prosenttia ja vähentää aivojen ja maksan normaalia kasvua yli 20 prosenttia.

– Tutkimusdata tukee kliinisiä tutkimuksia, jotka esittävät, että kannabiksen käyttö raskausaikana on yhteydessä pienipainoisiin vauvoihin, kertoo tutkimusta tehnyt Western Universityn apulaisprofessori Dan Hardy

Tutkimustulos käy ilmi kanadalaisten Western Universityn ja Queen's Universityn tuoreesta tutkimuksesta, joka julkaistiin Scientific Reports -julkaisussa.

Kannabiksen viihdekäyttö laillistettiin Kanadassa yli vuosi takaperin.

– Tämä on ensimmäinen tutkimus, joka tukee ehdottomasti sitä faktaa, että THC:llä yksistään on suora vaikutus istukan ja sikiön kasvuun, Hardy sanoo.

Tutkijat huomauttavat, että Kanadan terveydenhuolto ei ole toistaiseksi antanut selkeitä ohjenuoria kannabiksen raskauden aikaiselle käytölle.

Jotkin tutkimukset ovat osoittaneet, että yksi viidestä raskaana olevasta kanadalaisnaisesta käyttää kannabista aamupahoinvoinnin, ahdistuksen tai sosiaalisten syiden takia.

– Tämä tutkimus tukee kliinikoiden näkemyksiä ja viestii aidoista riskeistä, jotka liittyvät kannabiksen käyttöön raskausaikana, sanoo tutkimusta tehnyt Queen's Universityn apulaisprofessori David Natale

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut