Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Musiikkia Itämeren hyväksi Tapiolan kirkossa

Trio Filia on organisoinut Espoossa jo useita hyväntekeväisyyskonsertteja, joiden tuotto on suunnattu lyhentämättömänä ilmastonmuutoksen torjumiseen. Yhteistyökumppani Espoon seurakunnat on antanut tilat konserteille.

Seuraava Ilmastokonsertti järjestetään Tapiolan kirkossa 6. maaliskuuta kello 19.

Konsertin tuotto menee WWF:n kautta Itämeren suojeluun.

– Äiteinä ja isinä kannamme huolta siitä, millaisen maapallon me jätämme lapsillemme. Toivottomuuteen ei pidä vaipua. Ilmastonmuutoksen torjunta on mahdollista, Trio Filian jäsen, viulisti Raili Salmela-Poijärvi sanoo.

– Konsertin tuotto menee WWF:lle, koska se tekee konkreettisia tekoja ja työskentelee luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen puolesta.

Konsertin soidessa taustalla nähdään Laaksolahdessa asuvan luontokuvaaja Juha Kantakosken valokuvia.

– Raili Salmela-Poijärvi pyysi minut mukaan, koska konsertissa on Itämeri-teema ja minä olen purjehtinut vuosikymmeniä ja liikkunut paljon merellä ja kuvannut siellä. Lähdin innokkaasti mukaan.

Kuvaesityksen teema on Itämeren ääreltä ja se sisältää noin 200 kuvaa, jotka on kuvattu noin kymmenen vuoden kuluessa.

– Mukana on tosin kuvia Saanaltakin, mutta lasken, että se on samaa Itämeren valuma-aluetta, Kantakoski naurahtaa.

Kantakoski ottaa merellisessä ympäristössä kuvatessaan lähtökohdaksi maiseman. Sen tunnelmat ja valot kiinnostavat häntä.

Luonnossa liikkuessaan Juha Kantakoski on havainnut monenlaisia muutoksia. Vielä 1970-luvulla Hangon vesillä näki noin viiden metrin syvyydessä olevan pohjan.

– Leväkukinnat ovat ajoittain olleet karmeita.

Hyvääkin on tapahtunut.

– Positiivinen asia on se, että merikotkat ovat tulleet takaisin.

– Yksi silmiinpistävä muutos on merimetsoyhdyskuntien tulo. Minun mielestäni niiden vihaamiseen ei ole mitään syytä.

Yhtenä esiintyjänä Ilmastokonsertissa on Espoon Laulu.

– Hyväntekeväisyyskonsertti on ajatuksena hieno ja kohde on hyvä. Espoon Laulu tykkää konsertoimisesta ja on kiva, että kaikkea ei tarvitse järjestää itse, kuorolainen ja hallituksen sihteeri Tytti Kosonen sanoo.

Ohjelmistonsa välityksellä kuoro haluaa olla peräänkuuluttamassa yhteisvastuuta ja vahvistamassa yhteishenkeä suurien ratkaisujen äärellä.

Espoon Laulu on poiminut konserttiin kappaleita olemassa olevasta ohjelmistostaan, muun muassa Pepe Willbergin ja Riki Sorsan tunnetuksi tekemiä säveliä.

Espoon Laulua johtaa Säde Bartling, soitinosuuksista vastaavat Eero Käpyaho (sello), Jukka Ilmavirta (piano) ja Anna-Liisa Haunio (urut).

Trio Filian muodostavat Raili Poijärvi-Salmela (viulu), Lauri Suonio (sello) ja Susanna Pajukangas (piano).

Konsertissa esiintyvät myös Terhi Lehtiniemi (alttoviulu), musiikkiopisto Juvenalian rehtori Sanna Saarinen (harmonikka), Ethan Xu (piano), Taiju Kaartinen (piano), Tuomas Nikkanen (piano) ja Susanna Ruuttunen (laulu).

Ohjelmassa on muun muassa G. Mahlerin Pianokvartetto a-molli, Ludwig van Beethovenin Pianokvartetto C-duuri (WoO36 nr. 3), A. Piazzollan Libertango ja Tuomas Nikkasen Sävellysmeditaatio

Trio Filia järjesti ensimmäisen hyväntekeväisyyskonsertin Laaksolahden kappelissa pari vuotta sitten. Konserttien aluksi on kuultu seurakunnan edustajan puheenvuoro.