Puutiaisaivokuumetta pelkääville on hyviä ja huonoja uutisia. Huonoa on se, että aivokuumetartunnan voi saada Helsingin seudullakin.
– Hyvä uutinen on, että virusesiintymämme ovat pieniä ja laajenevat hitaasti. Kun esiintymästä alkaa olla suurempaa vaaraa, on syytä aloittaa rokotukset, kertoo Helsingin yliopiston professori Olli Vapalahti
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on antanut Helsinkiä lähimmän rokotussuosituksen Espoon Suvisaaristoon. Sitä ei vielä ole lisätty varsinaiseen rokotusohjelmaan.
Virustutkijat ovat havainneet aivokuumetta levittävää TBE-virusta Helsingistä Isosaaressa, Jollaksessa ja Karhusaaressa sekä Espoosta Laurinlahdessa, Espoonkartanossa ja Tontunmäessä. Koko seutua ei tutkimuksessa seulottu.
– Esiintymät ovat paikallisia. Jollain saarella virusta saatetaan tavata vain yhdellä rannalla, Vapalahti kuvailee.
Puutiaisaivokuumeen rantautuminen Helsingin seudulle ei ole aivan uusi asia.
– Virus tuli jo vuosikymmeniä sitten. Isosaaressa todettiin ensimmäiset potilastapaukset 1980-luvulla.
Sitä ennen puutiaisaivokuume oli Ahvenanmaan riesa. Siitä kertoo sen ensimmäinen nimityskin, Kumlingen tauti.
Tutkijaa kiehtoo viruskantojen alkuperä.
– Helsingin seudun viruksilla on eri sukulaiskantoja Sloveniasta, Tanskasta ja Virosta sekä Kotkan seudulta. Virus on siis tullut tänne useita kertoja.
Tyypillisimmin virukset tulevat muuttolintuihin kiinnittyneiden puutiaisten eli punkkien mukana.
Vapalahden mielestä puutiaisaivokuumeeseen ei kannata suhtautua hysteerisesti. Sitä kantaa vain noin prosentti punkeista. Sairastuneista vain osalla se etenee alkuvaiheen kuumetta pitemmälle.
– Vakavaksi tartunnan tekee, ettei siihen ole hoitoa. Pienellä osalla tauti voi johtaa halvauksiin tai neuropsykiatrisiin oireisiin. Noin prosentti todetuista johtaa kuolemaan.
– Kannattaa muistaa, että Keski-Euroopassa puutiaisten kanssa on pärjätty hyvin. Esimerkiksi Itävallassa 87 prosenttia väestöstä on rokotettu tautia vastaan.
TBE-tartuntoja todetaan Suomessa vuosittain noin 80. Yleisempi on borrelioosi, jonka tartuntoja on useita tuhansia vuodessa.
– Borrelioosia taas voi ehkäistä punkkisyynillä.