Poliisi muistuttaa tällä viikolla siitä, että kaikkien ihmisten vastuulla on pitää huolta eläinten hyvinvoinnista.
Kampanjalla poliisi haluaa lisätä tietoisuutta ja ymmärrystä erilaisista eläinrikoksista ja rohkaista vinkkaamaan viranomaisille havaituista eläinten kaltoin kohteluista. Iso osa niistä paljastuu juuri kansalaisten ilmoituksista.
Kun epäilee eläinrikosta, poliisin ohella yhteyttä voi ottaa myös valvontaeläinlääkäriin ja eläinsuojelujärjestöihin.
Akuuteissa tilanteissa täytyy aina soittaa hätänumeroon 112, poliisi neuvoo.
Eläinrikoksissa eläintä laiminlyödään tai sille tehdään vahinkoa. Eläinrikoksiin liittyy myös talousrikollisuutta ja järjestäytynyttä rikollisuutta.
Vakavimmillaan eläimeen kohdistuvasta rikoksesta voi saada eläimenpitokiellon tai jopa vankeutta.
Viime vuonna poliisi kirjasi noin tuhat eläinrikosta, joista yleisimpiä ovat eläinsuojelurikokset ja -rikkomukset.
Eläinsuojelurikkomuksesta rangaistaan yleensä vain sakolla. Kyse voi olla esimerkiksi eläimen kärsimisestä kuumassa autossa.
Eläimen rääkkääminen tai kuoleman aiheuttaminen ylittää eläinsuojelurikoksen kynnyksen.
Jos rikos sisältää erityistä raakuutta tai julmuutta, se voidaan luokitella törkeäksi.
Tavallisen asteen eläinsuojelurikoksesta voi saada enintään kaksi vuotta vankeutta, kun taas törkeästä eläinsuojelurikoksesta voidaan tuomita vankeutta jopa neljä vuotta.
– Helsingissä poliisia työllistävät erityisesti vapaana liikkuvat koirat, jotka purevat ihmisiä tai toisia koiria. Jos koira häiriköi vapaana, on kyseessä aina vähintään järjestysrikkomus. Jos ihminen saa koiran puremasta vammoja, voidaan puhua vammantuottamuksesta, kertoo tiedotteessa rikoskomisario Anne Hietala Helsingin poliisin eläinrikostutkinnasta.
Poliisi tutkii myös rikoksia, jotka kohdistuvat luonnossa eläviin eläimiin. Esimerkiksi metsästyksessä ja kalastuksessa eläin ei saa kärsiä turhaan. Maakunnissa poliisia työllistää myös salametsästys.
Kaupunkiympäristössä villiin luontoon kohdistuva eläinrikos voi olla esimerkiksi hanhien ja muiden villieläinten kaltoin kohtelu.
Merkittävä osa eläinrikoksia on eläinten laiton maahantuonti. Suomeen tuodaan laittomasti eniten koiria ja kissoja.
Laittoman tuonnin ja kaupan kohteena on myös eksoottisia eläinlajeja.
– Suomeen tuodaan muun muassa kanarialintuja ja papukaijoja. Samoin voidaan olettaa, että maahan tuodaan myös muun muassa paperittomia matelijoita, sanoo Hietala.
Eläimiä kaupataan esimerkiksi internetin myyntisivustoilla. Usein myyjä vakuuttelee, että eläin on rokotettu ja sillä on kaikki vaadittavat paperit.
Kauppojen jälkeen omistajalle voikin selvitä, että pennulla on jokin sairaus, tai eläinlääkärissä käy ilmi, ettei eläintä ole sirutettu tai rekisteröity.
Ulkomailta maahan tuotu pentu voi kantaa sekä eläimille että ihmiselle vaarallisia viruksia tai tauteja.
Laittomasti tuotuja eläimiä on saatettu pitää ja kasvattaa huonoissa oloissa. Poliisin mukaan salakuljettajan tavoitteena on pitää eläin hengissä ainoastaan siihen asti, että se saadaan myydyksi.
Hälytyskellojen pitäisi soida jos myyjällä on kova kiire saada kaupat hoidettua, pentu tarjotaan heti mukaan tai sen emä ei ole paikalla, myyntitilanne sovitaan julkiselle paikalle eikä myynnistä laadita kirjallista sopimusta.