Sekä äidin että isän myönteinen malli kasvisten syöntiin on tärkeää lapselle

Kuvituskuva. Arkisto/ Annukka Roth

Klaus Nurmi

Äitien ja isien antama myönteinen malli edistää 3–5 -vuotiaiden lasten kasvisten, marjojen ja hedelmien syöntiä, osoittaa Itä-Suomen yliopiston tuore tutkimus.

Kasvisten, marjojen ja hedelmien käyttöä sekä perheen ruokaympäristöä selvitettiin vanhemmilta kyselyiden avulla. Tutkimuksessa kasvikset jaoteltiin tuoreisiin ja kypsennettyihin.

Tulokset osoittivat, että kasvisten käyttöön vaikuttavat osin eri asiat kuin marjojen ja hedelmien käyttöön.

Äitien antama malli vaikutti sekä tuoreiden ja kypsennettyjen kasvisten että marjojen ja hedelmien syömiseen. Isien vaikutus puolestaan oli vahvin kypsennetyissä kasviksissa.

– Tämä osoittaa, että lasten totuttaminen kasvisten syöntiin ei todellakaan ole vain äitien asia, vaan molempien vanhempien antama positiivinen malli ja rohkaisu on tärkeää, kertoo projektitutkija, ravitsemusterapeutti Kaisa Kähkönen Itä-Suomen yliopiston tiedotteessa.

Lasten kasvisten käytön kannalta merkittävin kotiateria on päivällinen. Hedelmien osalta merkittävintä on puolestaan iltapala.

Kasvisten, marjojen ja hedelmien käyttö on kuitenkin suomalaisissa lapsiperheissä edelleen keskimäärin vähäisempää kuin terveyden edistämisen kannalta olisi suotavaa, tutkimus osoitti. Vähäisintä oli kypsennettyjen kasvisten ja marjojen käyttö.

Päivällistä syötiin usein yhdessä tutkimukseen osallistuneissa päiväkoti-ikäisten lasten perheissä.

Yhteisessä ruokapöydässä vanhempien ruokailutottumukset ovat tärkeitä vaikuttimia lasten ruokavalinnoille ja mieltymysten kehittymiselle.

– Suosituimmille tuoreille kasviksille, kurkulle ja tomaatille, saa luontevasti vaihtelua, kun kasviksia tarjoaa myös kypsennettyinä. Monet juurekset, kaalit ja kurpitsat ovat maukkaimmillaan juuri kypsennettyinä, Kähkönen toteaa.

Aiheeseen liittyvää

  1. Lihankorvikkeet helposti osaksi arkea – Uutuustuotteilla kotikokki tekee maukasta ja lihanhimoisellekin kelpaavaa kasvisruokaa 19.10.2019 9:00
  2. Espoon valtuuston kasvisruokakeskustelu kävi kalliiksi – parin tunnin väittelystä aiheutuneilla kuluilla olisi maksettu päättäjien kokoustarjoilut vuoden ajan 26.2.2019 19:01

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut