Maanalainen parkki vastatuulessa Kirkkonummella

Arkkitehdin näkemys Kirkkonummen uudesta torialueesta. Arkkitehtitoimisto Jukka Turtiainen

Paavo Rantalainen

Kirkkonummen vanhan keskustan eli torin ympäristön suunnittelussa on isoja näkemyseroja autopaikkojen toteutuksessa. Torin varren tontinomistajat eivät hyväksy toriparkkia.

Kirkkonummen kunta on teettänyt alustavat suunnitelmat uudesta Tallinmäen asemakaavasta, joka mahdollistaisi useiden kiinteistöjen purkamisen uusien rakennusten tieltä.

Tallinmäki on tällä hetkellä keskustasuunnittelun ykköshanke, joka muuttaisi toteutuessaan koko toriympäristön ja toisi runsaasti uusia asukkaita ja liiketilojakin.

Pysäköintiratkaisu, jossa torin alle tulisi 100 autopaikkaa, valittiin jatkosuunnittelun pohjaksi vuosi sitten. Vaihtoehtona oli maanpäällinen pysäköintilaitos, joka tulisi kunnan maalle nykyisen parkkipaikan alueelle.

Torin pohjoislaidan kiinteistön omistaa Varuboden-Osla. Rakennuksessa toimii nyt Sale ja joitakin pienempiä vuokralaisia.

Varuboden-Oslan kehityspäällikkö Jukka Pöyhönen sanoo, ettei VBO voi hyväksyä maanalaista pysäköintiä, jota kiinteistön omistajille on tarjottu.

Autopaikat ovat toriparkissa Pöyhösen mukaan aivan liian kalliita, jotta rakennushankkeet saataisiin kannattaviksi.

Kiinteistönomistajia arveluttaa toriparkkivaihtoehdossa myös se, että kiinteistöt pitäisi purkaa ja rakentaa uutta tilalle. Kirkkonummen asuntomarkkina ei välttämättä vedä yhtäkkiä niin suurta uusien asuntojen määrää.

Myös maanalaisen pysäköinnin toimivuutta epäillään. Pahimmassa tapauksessa autopaikat jäisivät käyttämättä.

Kunta on investointisuunnitelmassa varannut toriparkkia varten vuosiksi 2023–2024 yli 7 miljoonaa euroa. Autopaikan hinnaksi tulisi siten noin 70 000 euroa.

Kaavaluonnoksissa on ajateltu, että yksityiset kiinteistöt maksaisivat paikoista puolet.

VBO on Pöyhösen mukaan vastustanut toriparkkiajatusta alusta lähtien. Samaa mieltä on ollut torin eteläpuoleisen kiinteistön yksityinen omistaja.

Neuvottelut pysäköintiratkaisuista jatkuvat lähiaikoina kunnan ja kiinteistönomistajien kesken. Kunta on tullut jo aiemmin pysäköintipaikkakorvauksissa vastaan, mutta se ei vastapuolelle ole riittänyt.

– Toivottavasti pysäköintiin löydetään ratkaisu. Maanpäällistä pysäköintiä olisi vielä mietittävä. Koko hanke saattaa muuten jäädä pelkästään paperille, Pöyhönen pelkää.

Aiheeseen liittyvää

  1. Kirkkonummen keskustan kupeessa on historiallinen kylämiljöö − alueen täydennysrakentamisen suunnitelmat nyt loppusuoralla 4.2.2020 9:34
  2. Iso kiinteistökauppa eteni Kirkkonummella – ympäristöyhdistys pelkää, että Keskusmetsää jää rakentamisen alle 3.12.2019 17:41
  3. Kirkkonummen keskustan kupeeseen vanhaan kylämiljööseen saattaa tulla lähes 1 000 uutta asukasta 15.2.2018 9:29

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut